Και σε ποιον δεν έχει συμβεί - γυρνάς από διακοπές, πας να βάλεις μπρος το αυτοκίνητό σου και δεν παίρνει. Δοκιμάζεις, ξαναδοκιμάζεις, τίποτα. Έμεινες από μπαταρία, και τρέχα τώρα να την αλλάζεις. Για να είσαι προετοιμασμένος, ώστε να φροντίσεις να μη σου συμβεί, εδώ θα μάθεις πόσο αντέχει η μπαταρία του αυτοκινήτου σε ακινησία και πως μπορείς να αποτρέψεις το να μείνεις.
Τι επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
- Ηλικία
Το πόσο καινούργια ή παλιά είναι η μπαταρία σου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια ζωής της. Μια καινούργια μπαταρία θα αντέξει πολύ περισσότερο όταν το αυτοκίνητό σου είναι σε ακινησία.
- Θερμοκρασία
Εάν έχεις αφήσει το αυτοκίνητό σου έξω στον ήλιο, η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας καθώς προκαλεί απώλεια στα υγρά και μειώνει την αποδοτικότητά της.
- Συχνότητα στη χρήση
Όπως όλα τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, έτσι και η μπαταρία φθείρεται με τη χρήση. Συνεπώς η συχνή χρήση, μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Πόσο αντέχει η μπαταρία του αυτοκινήτου σε ακινησία;
Όπως είπαμε προηγουμένως, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο αντέχει η μπαταρία του αυτοκινήτου σε ακινησία. Συνεπώς μπορούμε να το υπολογίσουμε μόνο στο περίπου.
Υπάρχουν δυο τρόποι που μια μπαταρία μπορεί να αποφορτιστεί. Ο ένας είναι μέσω των λειτουργιών του αυτοκινήτου που συνεχίζουν να δουλεύουν ενώ το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία όπως ο συναγερμός. Ο άλλος είναι απλώς να αποφορτιστεί.
Συνήθως, κατά μέσο όρο, οι μπαταρίες χάνουν περίπου το 5% της φόρτισής τους κάθε μήνα όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία. Συνεπώς, μια μπαταρία σχετικά καινούργια ενδέχεται να αδειάσει σε 3-12 μήνες αναλόγως τις συνθήκες.
Πώς μπορώ να παρατείνω τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου;
Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:
-
Κάνε συχνές διαδρομές
Κυκλοφόρησε με το αυτοκίνητό σου για 15 λεπτά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καθώς βοηθάει στη φόρτιση της μπαταρίας. Το να έχεις το αυτοκίνητο στο ρελαντί δεν θα βοηθήσει κάπως, πρέπει το όχημα να κινείται.
-
Μην αφήνεις συσκευές να φορτίζουν
Εάν το αυτοκίνητο δεν κινείται, να αποφύγεις να αφήνεις συσκευές στη πρίζα όπως dashcams καθώς τραβάνε μπαταρία για να λειτουργήσουν σωστά.
-
Μην ξεχνάς φώτα ή αλάρμ ανοιχτά
Μπορεί να σου ακούγεται προφανές αλλά όλοι μας έχουμε ξεχάσει ουκ ολίγες φορές τα φώτα ή τα αλάρμ αναμμένα. Πρόσεχε λοιπόν, γιατί το ότι θα μείνεις από μπαταρία σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν σίγουρο.
-
Απόφυγε το γρήγορο άνοιγμα και κλείσιμο του αυτοκινήτου
Το να ανοίξεις το αυτοκίνητό σου για 5 λεπτά δε βοηθάει στη φόρτιση της μπαταρίας, ίσα ίσα το αντίθετο. Πρέπει να κάνεις διαδρομή τουλάχιστον 15 λεπτών για να ενισχύσεις τη φόρτιση.
-
Καθάρισε τους ακροδέκτες της μπαταρίας
Εάν πρόκειται να μη μετακινήσεις το αυτοκίνητό σου για μεγάλο διάστημα καλό θα ήταν να καθαρίσεις τους ακροδέκτες και το περίβλημα της μπαταρίας ώστε να αποφευχθεί τυχόν διάβρωσή της.
-
Μην αφήσεις το αυτοκίνητό σου εκτεθειμένο στον ήλιο
Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, εάν πρόκειται να φύγεις και να αφήσεις πίσω το αυτοκίνητό σου, καλό θα ήταν να το παρκάρεις στη σκιά, ώστε να αποφύγεις τυχόν συνέπειες της ακινησίας του που οφείλονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Χρησιμοποίησε ένα φορητό φορτιστή μπαταρίας αυτοκινήτου
Εάν έχεις το αυτοκίνητό σου σταθμευμένο σε πάρκινγκ για καιρό μια εύκολη λύση για να μη ξεμείνεις από μπαταρία είναι να χρησιμοποιήσεις έναν φορητό φορτιστή. Τον συνδέεις στην πρίζα από την μια πλευρά και στη μπαταρία του αυτοκινήτου σου από την άλλη και αυτό που κάνει, είναι να φορτίζει τη μπαταρία σου τόσο όσο να τη διατηρεί στα σωστά επίπεδα όσο το αυτοκίνητό σου είναι σε ακινησία.
Τι να κάνεις αν ξεμείνεις από μπαταρία το αυτοκίνητό σου;
Αν βρεθείς σε μια κατάσταση όπου το αυτοκίνητό σου έχει ξεμείνει από μπαταρία λόγω ακινησίας ή άλλων αιτίων, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
-
Χρήση εκκινητή: Έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις εκκινητή για να ξεκινήσεις το αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη βοήθεια άλλου οχήματος που να σε βοηθήσει στην εκκίνηση, είτε με φορητό εκκινητή (jump starter) που έχεις προμηθευτεί εκ των προτέρων.
-
Κλήση οδικής βοήθειας: Εάν δεν είσαι σε θέση να εκκινήσεις το αυτοκίνητο με τα δικά σου μέσα, κάλεσε την οδική βοήθεια. Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μπορούν να παρέχουν βοήθεια για την εκκίνηση του οχήματος ή ακόμα και την αντικατάσταση της μπαταρίας αν αυτό είναι απαραίτητο.
Μετά την επανεκκίνηση του αυτοκινήτου, είναι σημαντικό να εξετάσεις την κατάσταση της μπαταρίας. Αν διαπιστωθεί ότι η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση λόγω ηλικίας ή φθοράς, είναι σημαντικό να προγραμματίσεις την επισκευή ή την αντικατάστασή της.
Για να μη βρεθείς λοιπόν στη δυσάρεστη θέση να καλείς την οδική βοήθεια να σου αλλάζει μπαταρία, εάν σκοπεύεις να αφήσεις το αυτοκίνητό σου ακίνητο για καιρό, ακολούθησε τα παραπάνω βήματα για να είσαι σίγουρος. Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά που λέμε.