Με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα το τελευταίο διάστημα, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να θέσουν το όχημά τους σε εκούσια ακινησία, με στόχο την μείωση των μηνιαίων τους εξόδων. Για κάποιους από αυτούς, η ανάγκη της μετακίνησης με το όχημά τους, τους οδήγησε όμως στην άρση ακινησίας του οχήματος. Πλέον, η δυνατότητα ηλεκτρονικής άρσης ακινησίας οχημάτων καταλαμβάνει τα οχήματα που εμφανίζονται «σε ακινησία» στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ, τα δε οχήματα αυτά καθώς και τα στοιχεία κυκλοφορίας τους βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
Δημιουργήσαμε έναν συνοπτικό οδηγό που δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που σε απασχολούν. Πώς γίνεται η άρση ακινησίας; Τι πρέπει να γνωρίζεις για την άρση ακινησίας και τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα; Διάβασε προσεκτικά και λύσε κάθε σου απορία.
Πώς γίνεται η ηλεκτρονική άρση ακινησίας;
Η άρση ακινησίας του ΙΧ αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας, ισχύει για όσα οχήματα έχουν δηλωθεί πρώτα σε ακινησία ψηφιακά και εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα οχημάτων της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία για να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική άρση ακινησίας, περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:
- Μεταβαίνεις στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ.
- Πατάς «Είσοδος στην Εφαρμογή» και συμπληρώνεις τους κωδικούς TAXISnet.
- Επιλέγεις «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία».
- Κάνεις κλικ στην «Δήλωση Άρσης Ακινησίας Οχημάτων» και συμπληρώνεις τα πεδία.
Πώς ολοκληρώνω με επιτυχία την άρση ακινησίας
Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η άρση ακινησίας, θα πρέπει να έχεις προβλέψει τα παρακάτω.
- Να έχεις ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο για το συγκεκριμένο όχημα, του οποίου ο έλεγχος πραγματοποιείται online.
- Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος που θα κυκλοφορείς ή για τους μήνες που έχεις επιλέξει να θέσεις το όχημά σου σε κυκλοφορία.
- Να έχουν εγκρίνει οι συνιδιοκτήτες, αν υπάρχουν, την διαδικασία της άρσης της ακινησίας.
Στον ηλεκτρονικό οδηγό της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική ακινησία/ άρση ακινησίας, μπορείς να βρεις αναλυτικά τα βήματα για να ολοκληρώσεις την διαδικασία.
Πώς ανακτώ τις πινακίδες μου;
Όπως είχαμε πει σε παλαιότερο άρθρο σχετικά με το τι χρειάζεσαι για την κατάθεση πινακίδων, η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και με μηδενικό κόστος. Εάν λοιπόν τις έχεις καταθέσει για τον οποιονδήποτε λόγο και επιθυμείς να τις πάρεις πίσω, τότε για την άρση ακινησίας θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια ΔΟΥ.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ηλεκτρονική άρση ακινησίας
- Εφόσον δεν έχεις πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, σου δίνεται η ευκαιρία μέσα από το MyCar, να επιλέξεις «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» και να πληρώσεις τα τέλη σου. Η εφαρμογή σου δίνει δύο επιλογές: τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας (αφορούν συγκεκριμένο πλήθος μηνών). Τα τέλη που πρέπει να καταβάλλεις, εάν επιλέξεις συγκεκριμένους μήνες, υπολογίζονται βάσει του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για έναν μήνα κυκλοφορίας πληρώνεις το 1/12 των ετήσιων τελών, για δύο μήνες τα 2/12 κ.ο.κ. Για την πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δημιουργείται απευθείας ειδοποιητήριο με κωδικό πληρωμής.
- Δεν μπορείς να κάνεις τροποποιητική δήλωση άρσης ακινησίας, εφόσον έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση.
- Με το πέρας του διαστήματος της άρσης ακινησίας, το όχημα πρέπει να τεθεί αμέσως σε ακινησία ηλεκτρονικά, ειδάλλως θα πληρώσεις υψηλό πρόστιμο.
- Η ηλεκτρονική δήλωση της άρσης ακινησίας, με αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, μπορεί να γίνει μόνο μία φορά μέσα στο χρόνο και όχι παραπάνω. Μπορείς να καταφύγεις σε εκ νέου άρση ακινησίας εφόσον καταβάλεις τα τέλη κυκλοφορίας όλου του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, η αναλογία του ποσού που είχες ήδη καταβάλει, αφαιρείται από τα ετήσια τέλη.
Τι ισχύει για την ηλεκτρονική άρση ακινησίας και τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα;
Η άρση ακινησίας μπορεί να γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορία των μηνών, που επιθυμείς να κυκλοφορείς. Η διαδικασία της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, δεν διαφέρει από την κλασική διαδικασία άρσης ακινησίας. Οι ενδιαφερόμενοι, ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:
- Εισέρχονται στο myCAR της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς TAXISnet και επιλέγουν «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία».
- Κάνουν κλικ στην «Δήλωση Άρσης Ακινησίας Οχημάτων».
- Επιλέγουν «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» και κάνουν κλικ στα αναλογικά τέλη. Εκεί συμπληρώνουν το πλήθος των μηνών που θέλουν να κυκλοφορήσουν και εκδίδεται ειδοποιητήριο με κωδικό πληρωμής.
- Εφόσον πληρώσουν τα τέλη και έχουν και ενεργή ασφάλεια για το Ι.Χ. τους, οριστικοποιείται η αίτηση.
Γιατί να κάνεις την άρση ακινησίας online;
Το να κάνεις την άρση ακινησίας online είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος ώστε να χρησιμοποιήσεις το όχημά σου άμεσα. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να πας στη ΔΟΥ για να κάνεις τη διαδικασία. Αυτές είναι:
- Εάν το όχημα έχει κλαπεί
- Εάν κυκλοφορεί στο εξωτερικό
- Εάν εκκρεμεί διαδικασία μεταβίβασης
- Εάν το όχημα έχει κατασχεθεί από Δημόσια Αρχή
- Εάν έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
- Εάν έχει παραδοθεί στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
- Εάν το όχημα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
- Εάν το όχημα διατίθεται σε πλειστηριασμό
- Εάν ο ιδιοκτήτης έχει αποξενωθεί από το όχημα, π.χ. περισυλλογή του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένο
- Εάν ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει πεθάνει και οι κληρονόμοι δήλωσαν το όχημα σε ακινησία (εφόσον δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους)
Εάν σκοπεύεις να αιτηθείς άρση ακινησίας του οχήματός σου πρέπει να ανανεώσεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου. Είτε ψάχνεις ασφάλεια αυτοκινήτου είτε μηχανής, στο COSMOTE Insurance, μπορείς να βρεις και να συγκρίνεις καλύψεις και τιμές ασφαλιστικών συμβολαίων από αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρίες. Επίλεξε εκείνη που σε εξυπηρετεί και κυκλοφόρησε ανενόχλητος!
FAQs
Τι είναι η άρση ακινησίας οχήματος και ποιος μπορεί να την αιτηθεί;
Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο είχες καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός σου στη ΔΟΥ με σκοπό την εκούσια ακινησία, με την άρση ακινησίας παίρνεις πίσω τις πινακίδες, πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας, ασφαλίζεις το όχημά σου και μπορείς να κυκλοφορήσεις άνετα στο δρόμο. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να αιτηθεί την άρση ακινησίας ηλεκτρονικά.
Ποιος είναι ο σκοπός της άρσης ακινησίας οχήματος;
Η άρση ακινησίας του οχήματός σου, σου δίνει τη δυνατότητα να μπορέσεις να ανακτήσεις τις πινακίδες σου και να κυκλοφορήσεις ξανά στο δρόμο.
Ποιο είναι το κόστος και οι χρονικές προθεσμίες για την άρση ακινησίας οχήματος;
Το κόστος για την υποβολή της άρσης ακινησίας είναι μηδενικό, το μόνο που χρειάζεται να πληρώσεις είναι τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που επιθυμείς να κινείς το όχημά σου καθώς και την ασφάλειά του. Η διαδικασία γίνεται online και ολοκληρώνεται σε λίγα μόλις λεπτά.
Άρση ακινησίας και πρόστιμα
Στην περίπτωση που κινήσεις το όχημά σου ενώ το έχεις δηλώσει σε ακινησία θα σου επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας μείον το διπλάσιο ποσό των τελών που έχεις ήδη καταβάλει.
Κάθε πότε μπορώ να κάνω άρση ακινησίας;
Μπορείς να κάνεις αίτηση για άρση ακινησίας μια φορά το χρόνο.