Τρακαρίσματα συμβαίνουν καθημερινά και ευτυχώς τις περισσότερες φορές προκύπτουν μόνο υλικές ζημιές και όχι τραυματισμοί.
Ακόμη κι αν δεν σου έχει συμβεί να σε τρακάρουν, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση. Αν και συνήθως τα πράγματα κυλούν ομαλά και ο υπεύθυνος οδηγός αποδέχεται την υπαιτιότητα, υπάρχουν φορές που είναι λίγο πιο ιδιαίτερες.
Για παράδειγμα τι κάνεις αν σε τρακάρει ανασφάλιστος οδηγός, ή δημιουργηθεί καραμπόλα ή σε τρακάρουν όταν είσαι παρκαρισμένος;
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια είναι η τυπική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις μετά από ένα τρακάρισμα και τι πρέπει να κάνεις αν σε τράκαραν, ώστε να αντιμετωπίσεις κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις.

Αν τράκαρες τώρα κάλεσε στο 210 801 8000 (για ασφάλειες μέσω COSMOTE Insurance).
Αλλιώς κάλεσε:
Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη | 210 6999999 |
---|---|
Anytime | 1158 |
Apeiron Insurance Project | 213 0904300 |
Ατλαντική Ένωση | 10234 |
Caravela | 212 0002233 |
CNP Ζωής | 210 32 79420 |
ΔΥΝΑΜΙΣ | 21 09006900 |
ΕΛΠΑ | 210 6898 710 |
ERGO | 210 6504022 |
Εθνική Ασφαλιστική | 210 9099000 |
Eurolife FFH | 210 9303800 |
Groupama | 210 3295111 |
Hellas Direct | 212 2229999 |
Interamerican | 1158 |
Interlife Ασφαλιστικη | 11199 |
Ιντερσαλόνικα | 11555 |
Mondial Assistance | 210 9988118 |
R&Q Accredited | 216 4004140 |
Έκπτωση 30%
Τι κάνεις μόλις σε τρακάρουν;
-
Ελέγχεις ότι όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους
Λέμε «υγεία πάνω απ όλα» κι αυτό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό. Πριν ασχοληθείς με τα διαδικαστικά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι όλοι όσοι εμπλακήκατε στο ατύχημα είστε καλά στην υγεία σας.
Σε περίπτωση τραυματισμού, θα πρέπει να καλέσεις άμεσα το ΕΚΑΒ καθώς και τις αστυνομικές αρχές και να αναφέρεις το σημείο που βρίσκεστε και τον τραυματισμό του επιβάτη.
-
Καλείς την αστυνομία αλλά και την Φροντίδα Ατυχήματος
Η αστυνομία, είναι καλό να έρθει για να καταγράψει κι εκείνη το συμβάν και να βοηθήσει σε περίπτωση που το τρακάρισμα έχει γίνει σε δρόμο με μεγάλη κίνηση.
Η Φροντίδα Ατυχήματος, είναι η υπηρεσία που αναλαμβάνει να γίνει σωστή καταγραφή του τρακαρίσματος και να δρομολογηθεί άμεσα η αποζημίωση του ασφαλισμένου. Στο COSMOTE Insurance όλες οι ασφάλειες που προσφέρουν, περιλαμβάνουν την φροντίδα ατυχήματος.
-
Ζητάς τα στοιχεία του οδηγού που σε τράκαρε
Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει, καλό θα ήταν να έχεις τα στοιχεία του οδηγού που σε τράκαρε και να κρατήσεις επίσης τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του.
Τα στοιχεία, αυτά είναι απαραίτητα για να ξέρεις ότι η ασφαλιστική σου εταιρεία, θα μπορέσει να εντοπίσει τον οδηγό και να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.
-
Βγάζεις επί τόπου φωτογραφίες
Οι φωτογραφίες από το τρακάρισμα, συνήθως είναι δουλειά της Φροντίδας Ατυχήματος.
Ωστόσο, επειδή κάποια τροχαία συμβαίνουν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή μεγάλης κίνησης, είναι σημαντικό να απομακρυνθούν άμεσα τα οχήματα από την αρχική τους θέση.
Έτσι, θα μπορεί να συνεχιστεί ομαλά η κυκλοφορία, χωρίς κίνδυνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Φροντίδα Ατυχήματος μπορεί να μην έχει προλάβει να φτάσει στο σημείο και να χρειαστεί εσύ να τραβήξεις τις φωτογραφίες.
Πριν το κάνεις, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο, για να σε συμβουλέψει.
-
Συμπληρώνεις Δήλωση Ατυχήματος ή/και η Φιλική Δήλωση Ατυχήματος
Τα έντυπα αυτά συμπληρώνονται με την βοήθεια της Φροντίδας Ατυχήματος. Μέσα σε αυτά περιγράφεται το ατύχημα και ο κάθε οδηγός παίρνει θέση ως υπαίτιος ή μη υπαίτιος του ατυχήματος.
Στη δήλωση ατυχήματος, ο υπαίτιος οδηγός, συμπληρώνει θετική δήλωση, στην οποία αποδέχεται ότι έχει την κύρια ευθύνη για το τροχαίο ενώ ο μη υπαίτιος συμπληρώνει αρνητική δήλωση, στην οποία δηλώνει ότι δεν προκάλεσε το ατύχημα.
Αν οι ασφαλιστικές εταιρείες, συμμετέχουν στο Σύστημα Άμεση Πληρωμής, μπορεί να συμπληρωθεί Φιλική Δήλωση Ατυχήματος.
Στην περίπτωση αυτή, γίνεται ένας φιλικός διακανονισμός μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών και ο μη υπαίτιος οδηγός αποζημιώνεται άμεσα από την ασφαλιστική του και χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί σε δικαστικές διενέξεις.
Τι γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις τρακαρισμάτων
Τρακάρισμα από πίσω
Το τρακάρισμα από πίσω, είναι συχνό φαινόμενο και συνήθως συμβαίνει λόγω κούρασης ή απροσεξίας του οδηγού που ακολουθεί στο πίσω όχημα.
Η ευθύνη, τις περισσότερες φορές βαραίνει τον οδηγό που σε τράκαρε από πίσω, καθώς σύμφωνα με τον ΚΟΚ, όλοι οι οδηγοί πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας ώστε να μπορούν να σταματήσουν το όχημά τους ακόμη και σε περιπτώσεις απότομου φρεναρίσματος.
Αν υπάρχει διένεξη με τον οδηγό που σε τράκαρε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καλέσεις την Φροντίδα Ατυχήματος, να βγάλεις κάποιες φωτογραφίες και σε περίπτωση που υπάρχουν μάρτυρες, να τους ζητήσεις τα στοιχεία τους για να καταθέσουν όσα είδαν.
→ Δες εδώ όσα ισχύουν για το τρακάρισμα από πίσω
Σε τράκαραν παρκαρισμένο κι έφυγαν
Το τρακάρισμα σε σταθμευμένα οχήματα, είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο, ειδικά σε αστικά κέντρα. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, ειδικά αν ο οδηγός που σε τράκαρε έφυγε και δεν άφησε στοιχεία επικοινωνίας.
Αρχικά, κάλεσε την αστυνομία και την ασφαλιστική σου ώστε να καταγραφεί το συμβάν. Αν δεν έχεις κανένα στοιχείο του υπαίτιου οδηγού, θα πρέπει να αναζητήσεις μάρτυρες που μπορεί να είδαν τι συνέβη ή ακόμη και να κράτησαν τις πινακίδες του.
Αν δεν βγάλεις άκρη, το πιθανότερο είναι να πληρώσεις εσύ την ζημιά εκτός κι αν έχεις μικτή ασφάλεια η οποία σε καλύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις.
→ 🅿️ Δες εδώ ακριβώς τι πρέπει να κάνεις αν σε τράκαραν ενώ ήσουν παρκαρισμένος
→ 🏢 Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις αν τρακάρεις σε πάρκινγκ
Σε τράκαρε ανασφάλιστο όχημα
Το τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα, περιπλέκει την διαδικασία της αποζημίωσης. Αν έχεις μόνο υλικές ζημιές, τότε πιθανότατα σε καλύπτει η πρόσθετη κάλυψη «υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα» που έχουν σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές στα βασικά πακέτα ασφάλισης.
Αν όμως υπάρχουν και τραυματισμοί ή ακόμη και θάνατος, αποζημιώνεσαι μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς γίνονται δικαστήρια και ο υπαίτιος οδηγός έρχεται αντιμέτωπος με διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις.
Πολλές φορές, υπάρχει εγκατάλειψη από το ανασφάλιστο όχημα, όπου εκεί αναλαμβάνει δράση η αστυνομία για να το εντοπίσει.
→ 💔 Δες εδώ τι ακριβώς πρέπει να κάνεις αν σε τράκαρε ανασφάλιστο όχημα
Σε τράκαρε οδηγός που είχε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες
Αν σε τρακάρει οδηγός που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, κάλεσε αμέσως την τροχαία και την ασφαλιστική σου.
Η τροχαία θα ελέγξει τον υπαίτιο οδηγό με αλκοολόμετρο ή αιμοληψία και αν διαπιστωθεί ότι ήταν υπό επήρεια, θα αντιμετωπίσει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η υπόχρεη ασφαλιστική, θα αποζημιώσει άμεσα τον μη υπαίτιο οδηγό και θα ζητήσει τα χρήματα της αποζημίωσης από τον οδηγό που προκάλεσε το τροχαίο.
→ 🍺 Δες εδώ τι ακριβώς ισχύει για την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών
Σε τράκαρε οδηγός χωρίς δίπλωμα
Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός θα αντιμετωπίσει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Αυτό που θα πρέπει να κάνεις, είναι να ειδοποιήσεις την τροχαία και την ασφαλιστική σου εταιρεία, ώστε να γίνει καταγραφή του ατυχήματος.
Μετέπειτα θα λάβεις αποζημίωση από την ασφαλιστική κι εκείνη με την σειρά της θα ζητήσει αυτό το ποσό από τον υπαίτιο οδηγό που δεν είχε δίπλωμα.
→ 🪪 Δες εδώ τις κυρώσεις για την οδήγηση χωρίς δίπλωμα
Σε τράκαραν και δημιουργήθηκε καραμπόλα
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, όμως τα πράγματα στις καραμπόλες είναι σχετικά απλά.
Ο γενικός κανόνας που ισχύει, είναι ότι το πίσω αυτοκίνητο αποζημιώνει το μπροστινό, με την λογική ότι έπρεπε να είχαν τηρηθεί οι απαιτούμενες αποστάσεις.
Οπότε, σε αυτή την περίπτωση:
- έρχεται η αστυνομία
- έρχονται πραγματογνώμονες από τις ασφαλιστικές
- γίνεται καταγραφή του ατυχήματος
- και οι αποζημιώσεις διευθετούνται μέσω των ασφαλιστικών
→ 💥 Δες εδώ τι ισχύει με τις καραμπόλες και τις αποζημιώσεις
Σε τράκαρε αλλά δεν θέλει να κάνει δήλωση
Μπορεί να πέσεις στην περίπτωση και ο υπαίτιος οδηγός να μην θέλει να κάνει δήλωση του τροχαίου.
Αυτό που πρέπει να κάνεις:
- Κάλεσε την τροχαία οπωσδήποτε
- Κάλεσε την ασφαλιστική σου
- Ζήτησε τα στοιχεία του καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας
- Βγάλε φωτογραφίες των οχημάτων
- Κράτα τα στοιχεία από πιθανούς μάρτυρες
Η ασφαλιστική σου θα αναλάβει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική του υπαίτιου οδηγού και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
→ 🏃♂️ Δες εδώ - λεπτομερώς - τι πρέπει να κάνεις αν ο άλλος οδηγός δεν θέλει να κάνει δήλωση
Έκπτωση 25%
Τράκαρες σε πλοίο
Στο πλοίο το παρκάρισμα μπορεί να μοιάζει εφιαλτικό. Λίγο η ζέστη, λίγο το “πάμε πάμε πάμε!” μπορούν να σε αγχώσουν και να γίνει κάποιο ατύχημα.
Αν βρεθείς σε τέτοια κατάσταση, μην αγχωθείς. Όλες οι βασικές ασφάλειες συμπεριλαμβάνουν την κάλυψη Αστικής Ευθύνης, η οποία θα σε σώσει στην προκειμένη περίπτωση.
Όπως και να έχει, αν τρακάρεις σε πλοίο πρέπει να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου εταιρεία ώστε να δηλώσεις το ατύχημα και να έρθει να καταγράψει το γεγονός. Επίσης, να γνωρίζεις ότι η Οδική Βοήθεια είναι πανελλαδικής εμβέλειας, άρα αν έχεις τη συγκεκριμένη κάλυψη, όπου και να είσαι, η ασφαλιστική σου θα έρθει να πάρει το όχημά σου.
→ 🚢 Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις αν τρακάρεις σε πλοίο
Μεταφορά σε συνεργείο
Αφού έχει γίνει η καταγραφή του ατυχήματος, έχουν ανταλλάξει στοιχεία οι ασφαλιστικές, έρχεται η ώρα της μεταφοράς του αυτοκινήτου σε συνεργείο για επισκευή.
Αφού πας το αυτοκίνητό σου στο συνεργείο μετά από τρακάρισμα, τα βήματα είναι τα εξής:
- Το συνεργείο κάνει εκτίμηση ζημιών και στέλνει προσφορά.
- Ενημερώνεις την ασφαλιστική σου για έλεγχο και επιβεβαίωση των ζημιών.
- Το συνεργείο παραγγέλνει τα απαραίτητα ανταλλακτικά.
- Οι μηχανικοί ξεκινούν την επισκευή.
- Αν χρειαστεί, το αυτοκίνητο βάφεται και μπαίνει στη διαδικασία ψησίματος.
- Γίνεται συναρμολόγηση και ευθυγράμμιση τροχών.
- Η ασφαλιστική ελέγχει την ολοκλήρωση της επισκευής.
- Παραλαμβάνεις το αυτοκίνητό σου επισκευασμένο.
→ 🔧 Δες εδώ όλη τη διαδικασία για την επισκευή τρακαρισμένου αυτοκινήτου
Στο COSMOTE Insurance, διαθέτουμε πιστοποιημένους ασφαλιστικούς συμβούλους που μπορούν να σε καθοδηγήσουν 24/7, ώστε να βρεις ασφαλιστικά συμβόλαια που έχουν ενσωματωμένη την κάλυψη Φροντίδας Ατυχήματος, η οποία είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις.