Τα τροχαία ατυχήματα ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και τα πράγματα κυλούν ομαλά, αν δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί κι αν υπάρχει συνεννόηση και από τις δύο εμπλεκόμενες μεριές. Τι γίνεται όμως αν ο υπαίτιος οδηγός που ενεπλάκη στο ατύχημα δε κάνει δήλωση ατυχήματος;
Το συγκεκριμένο σενάριο είναι αρκετά δυσάρεστο και δυστυχώς πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου αλλά και πώς να χειριστείς την όλη κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος οδηγός θα προτιμήσει να μην κάνει δήλωση και σίγουρα τέτοιου είδους αντιδράσεις προμηνύουν ταλαιπωρία και άγχη. Το COSMOTE Insurance, σου αναλύει τους πιθανούς λόγους που ο οδηγός δεν θέλει να κάνει δήλωση ατυχήματος, ενώ παράλληλα σου δίνει λύσεις για το πώς να χειριστείς αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.
4 πιθανοί λόγοι που αρνείται ο οδηγός να κάνει δήλωση ατυχήματος
Υπάρχουν τέσσερις πιθανοί λόγοι που ο υπαίτιος οδηγός δεν κάνει δήλωση ατυχήματος και αποφεύγει να τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να πάρει την αποζημίωση ο δικαιούχος ασφαλισμένος οδηγός.
- Ο υπαίτιος οδηγός έχει ανασφάλιστο το όχημά του.
Η οδήγηση ανασφάλιστου οχήματος οδηγεί σε κυρώσεις ποινικές και διοικητικές. Οι κυρώσεις αυτές μπορείς να είναι πρόστιμο, φυλάκιση, χρηματική ποινή κ.α. Σε περίπτωση που υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, τότε αυτές καλύπτονται από την πρόσθετη κάλυψη «Υλικών ζημιών από ανασφάλιστο όχημα» που παρέχουν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, στο Βασικό πακέτο ασφάλισης. Ενώ, σε περίπτωση που υπάρχουν και σωματικές βλάβες ή ακόμα και θάνατος τότε η αποζημίωση γίνεται μόνο από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις στην περίπτωση σύγκρουσης με ανασφάλιστο όχημα, είναι πολύ συγκεκριμένα και θα πρέπει να έχεις υπομονή καθώς η αποζημίωση πολλές φορές καθυστερεί.
- Ο υπαίτιος οδηγός δε διαθέτει δίπλωμα οδήγησης.
Εάν ο υπαίτιος οδηγός δε διαθέτει δίπλωμα οδήγησης αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα υποστεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Πέρα από τον οδηγό, κυρώσεις θα υποστεί και ο κάτοχος του συγκεκριμένου οχήματος. Δυστυχώς, παρατηρείται ότι σε αυτού του είδους τα τροχαία ατυχήματα, οι υπαίτιοι είναι συχνά ανήλικοι. Η ασφαλιστική εταιρεία, αποζημιώνει τον οδηγό που ζημιώθηκε από τον οδηγό χωρίς δίπλωμα, ωστόσο μετέπειτα διεκδικεί την αποζημίωση από τον υπαίτιο οδηγό και τον κάτοχο του οχήματος.
- Ο υπαίτιος οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες.
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει την οδηγική ικανότητα και επιφέρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι ο υπαίτιος οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, η υπόχρεη ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αποζημιώσει τον άλλο οδηγό και να ζητήσει το ποσό που κατέβαλε, από τον οδηγό που ήταν υπό την επήρεια.
- Ο υπαίτιος οδηγός δεν αποδέχεται την ευθύνη ή δεν γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει δήλωση ατυχήματος στην ασφαλιστική του.
Πολύ συχνά ο υπαίτιος οδηγός δεν κάνει δήλωση ατυχήματος στην ασφαλιστική του, διότι δεν αποδέχεται την ευθύνη, δημιουργώντας σύγχυση στον οδηγό που διαθέτει το όχημα το οποίο έχει υποστεί ζημιές. Επιπλέον, κάποιοι οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση ατυχήματος στην ασφαλιστική τους, είτε θετική είτε αρνητική, εφόσον εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου και στην συνέχεια η ασφαλιστική θα αναλάβει να ενημερώσει την ασφαλιστική του άλλου οδηγού, για την υποχρέωση της δήλωσης του ατυχήματος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, μπορεί ο υπαίτιος οδηγός, ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο μαζί σου, να μην κάνει δήλωση ατυχήματος ή να εγκαταλείψει τον χώρο του ατυχήματος. Το ζήτημα τώρα είναι πώς εσύ θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση και επιστρέφουμε στο βασικό σου ερώτημα «Τι γίνεται αν δε κάνει δήλωση ατυχήματος».