Όταν η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου στο σπίτι σου είναι μεγάλη, δημιουργείται υγρασία. Εάν η υγρασία ξεπερνάει το 60% ή 70% θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Παρατήρησες 60% υγρασία στο σπίτι σου; Πρέπει να δράσεις άμεσα. Από τη σωστή χρήση του κλιματιστικού έως και την κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σπίτι, εδώ θα βρεις αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να την αντιμετωπίσεις.
Υψηλά ποσοστά υγρασίας στο σπίτι: τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν;
Εάν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου ξεπερνούν το 60% μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι:
- Άσχημες μυρωδιές
- Ανάπτυξη μικροοργανισμών, μυκητών και βακτηρίων
- Μούχλα
- Φθορές
- Ασθένειες και πόνους στους κατοίκους του σπιτιού
60% υγρασία στο σπίτι: τι να κάνω για να τη μειώσω;
Άνοιγε συχνά τα παράθυρα και αέριζε το σπίτι
Αν το καλοσκεφτείς, η υγρασία συνήθως εμφανίζεται σε χώρους κλειστούς, που δεν αερίζονται πολύ συχνά, βλέπε υπόγεια, ντουλάπες κλπ. Το να ανοίγεις τα παράθυρα σε καθημερινή βάση είναι σημαντικό ώστε να αερίζεται ο χώρος και να μη συσσωρεύεται υγρασία. Σε δωμάτια όπως το μπάνιο πρέπει να είσαι έξτρα προσεκτικός καθώς οι υγρασίες είναι πιο συχνές λόγω των υδρατμών.
Χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα
Με τη χρήση ενός αφυγραντήρα μπορείς να μειώσεις ή να διατηρήσεις τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου κάτω από το 60%. Η ισχύς του αφυγραντήρα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού σου συνεπώς φρόντισε να προμηθευτείς το κατάλληλο μέγεθος. Μια ιδανική επιλογή θα ήταν ένας αφυγραντήρας που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται μόνος του όταν το επίπεδο της υγρασίας αλλάξει. Εάν επιλέξεις έναν τέτοιο, ρύθμισέ τον στο 50% rh.
Σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας
Η σωστή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι το Α και το Ω για την αποφυγή της υγρασίας αλλά και για τη διατήρησή της σε επίπεδα που δεν θα προκαλέσει προβλήματα και φθορές. Η κατάλληλη θερμοκρασία ενός σπιτιού είναι 20-21 βαθμούς. Βάλε το θερμοστάτη σου σε αυτή τη θερμοκρασία ή εναλλακτικά αγόρασε ένα απλό θερμόμετρο χώρου ώστε να μπορείς να την ελέγξεις ανά πάσα στιγμή.
Επίσης, μπορείς να προμηθευτείς και ένα υγρόμετρο, δηλαδή έναν ειδικό μετρητή υγρασίας για εσωτερικούς χώρους, ώστε να ξέρεις πότε υπάρχει πρόβλημα. Μη ξεχνάς, εάν φτάσει στο 60% η υγρασία στο σπίτι, πρέπει να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα.
Σωστή χρήση κλιματιστικού
Πολλοί δε γνωρίζουμε ότι τα κλιματιστικά μας μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υγρασίας. Ψάξε για τη λειτουργία ‘dry’ (λειτουργία αφύγρανσης) και χρησιμοποίησε την για μερικά λεπτά κάθε μέρα. Θα λύσει σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος, αν και είναι μια από τις πιο δαπανηρές λύσεις λόγω των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Φυτά εσωτερικού χώρου
Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου εκτός από διακοσμητικά, τείνουν να απορροφούν την υγρασία με αποτέλεσμα να μειώνουν ακόμα και να αποτρέπουν την εμφάνιση της μούχλας. Δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα, όμως οι φοίνικες, οι φτέρες και τα φυτά αράχνης είναι μερικές αρκετά καλές επιλογές. Σίγουρα μην επιλέξεις σανσιβέρια ή κισσό καθώς αυτά αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας.
Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι;
50%. Εάν έχεις παραπάνω από 50% υγρασία στο σπίτι αρχίζουν οι φθορές και η μούχλα ενώ αν έχεις λιγότερο μπορεί να παρατηρήσεις ξηροδερμία και φαγούρα, συρρίκνωση των ξύλινων κουφωμάτων ή επίπλων καθώς και αύξηση του στατικού ηλεκτρισμού.