Το καλοκαιράκι πλησιάζει και το ταξίδι με πλοίο είναι αναγκαίο για εσένα που θέλεις να πάρεις και αυτοκίνητο μαζί στις διακοπές σου. To παρκάρισμα στο πλοίο το έχουμε βιώσει όλοι. Εκεί που μπαίνεις να παρκάρεις αρχίζει ο υπεύθυνος να σε καθοδηγεί, και πάρτο όλο δεξιά, λίγο ακόμα, λίγο ακόμα και εκεί είναι που αρχίζει να σε λούζει κρύος ιδρώτας γιατί άλλα σου λέει ο κύριος και άλλα βλέπεις από τον καθρέφτη σου. Καθώς πολλά αυτοκίνητα εισέρχονται και παρκάρουν ταυτόχρονα βέβαια, πάντα υπάρχει και η πιθανότητα τρακαρίσματος.
Στην περίπτωση λοιπόν που βρεθείς στην δυσάρεστη θέση ενός τρακαρίσματος μέσα σε πλοίο, συγκεντρώσαμε εδώ όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς για να αποζημιωθείς.
Τρακάρισμα μέσα σε πλοίο: ποιος πληρώνει;
Αρχικά μη σε πιάνει άγχος. Όταν μιλάμε για τρακάρισμα σε πλοίο, πρόκειται ως επί το πλείστον για μικροζημιές, γρατζουνίσματα και βαθουλώματα. Συνεπώς η βασική σου ασφάλεια που περιλαμβάνει Αστική Ευθύνη προς τρίτους σε καλύπτει για αυτά. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για ατυχήματα κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση από το πλοίο.
Ποιος θα σε αποζημιώσει αν τρακάρεις σε πλοίο;
Όπως είπαμε προηγουμένως αν τρακάρεις μέσα στο πλοίο και πάθεις εσύ τη ζημιά, η ασφάλεια του υπαίτιου θα σε αποζημιώσει. Τώρα στην περίπτωση που το αυτοκίνητο με το οποίο τρακάρεις είναι ανασφάλιστο, η διαδικασία που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με αυτή που θα ακολουθούσες σε ένα ατύχημα στο δρόμο.
Πώς ξέρω αν με καλύπτει η ασφάλειά μου για τρακάρισμα σε πλοίο;
Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις αν η ασφάλειά σου σε καλύπτει για ατύχημα σε πλοίο, είναι να δεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου. Εκεί θα αναγράφεται αν σου παρέχει κάλυψη για ατυχήματα σε κλειστούς χώρους όπως πλοία, πάρκινγκ κλπ. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει κάποια αναφορά, να ξέρεις πως σίγουρα σε καλύπτει καθώς είναι υποχρεωτικό από το Νόμο και εμπίπτει στην κάλυψη Αστικής Ευθύνης προς τρίτους.
Τι λέει το Νομικό πλαίσιο για τα τρακαρίσματα σε πλοίο
Η νομοθεσία για την ασφάλιση και την ευθύνη σε ατυχήματα σε πλοία καλύπτει διάφορες περιπτώσεις για την προστασία σου:
- Κάλυψη αστικής ευθύνης: Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να παρέχουν κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους, που περιλαμβάνει ζημιές σε κλειστούς χώρους όπως πλοία και πάρκινγκ.
- Ασφαλιστική κάλυψη ακτοπλοϊκών εταιρειών: Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για τα οχήματα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.
- Αποζημίωση από ακτοπλοϊκή εταιρεία: Αν το ατύχημα οφείλεται σε λάθος του πληρώματος ή σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας, έχεις το δικαίωμα να διεκδικήσεις αποζημίωση από την ακτοπλοϊκή εταιρεία.
Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις για να εξασφαλίσεις την αποζημίωσή σου.
Τι γίνεται στην περίπτωση που μου δώσει λάθος οδηγίες το πλήρωμα;
Εάν κατά την διάρκεια του παρκαρίσματός σου, το πλήρωμα σου δώσει λάθος οδηγίες (πράγμα σχετικά σπάνιο βέβαια), τότε ενδέχεται να υπάρξει συνυπαιτιότητα. Στην περίπτωση αυτή θα έχεις και εσύ μερίδιο ευθύνης καθώς εσύ έχεις τον έλεγχο του οχήματος. Ακόμα και τότε βέβαια, η πιθανότητα να σε αποζημιώσει η ακτοπλοϊκή είναι ελάχιστη. Εάν όμως το ατύχημα προκύψει από λάθος χειρισμό του πλοίου, πχ ελλιπές δέσιμο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να ζητήσεις αποζημίωση από την ακτοπλοϊκή εταιρεία.
Μην ξεχνάς, όταν παρκάρεις σε πλοίο να βάζεις πάντα το χειρόφρενο ώστε να αποφύγεις τυχόν ατύχημα.
Τι γίνεται στην περίπτωση που χτυπήσει κάποιος πεζός μέσα στο γκαράζ του πλοίου;
Εάν στο ατύχημα εμπλακεί πεζός που λανθασμένα περπατούσε στο σημείο όπου παρκάρουν τα αυτοκίνητα, εκεί την ευθύνη παίρνει το πλήρωμα του πλοίου καθώς δεν τήρησε τους κανόνες σχετικά με την επιβίβαση και αποβίβαση των πεζών.
Τι κάνεις αν τρακάρεις στο πλοίο
Σε περίπτωση που τρακάρεις μέσα σε πλοίο, διατήρησε την ψυχραιμία σου και ακολούθησε αυτά τα βήματα για να εξασφαλίσεις την αποζημίωσή σου:
- Φωτογραφίες: Βγάλε φωτογραφίες των ζημιών και του σημείου του ατυχήματος από διάφορες γωνίες.
- Ενημέρωση πληρώματος: Ενημέρωσε αμέσως το πλήρωμα του πλοίου για το συμβάν. Θα σε βοηθήσουν και θα καταγράψουν το ατύχημα.
- Ανταλλαγή στοιχείων: Αντάλλαξε στοιχεία με τον άλλο οδηγό (ονόματα, τηλέφωνα, αριθμούς κυκλοφορίας, ασφαλιστικές εταιρείες).
- Επικοινωνία με την ασφαλιστική: Ενημέρωσε την ασφαλιστική σου εταιρεία το συντομότερο δυνατόν για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης.
Πώς μπορείς να αποφύγεις το τρακάρισμα στο πλοίο
Για να αποφύγεις ατύχημα κατά το παρκάρισμα στο πλοίο, ακολούθησε αυτές τις απλές αλλά σημαντικές συμβουλές:
- Ακολούθησε τις οδηγίες: Πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες του πληρώματος, καθώς γνωρίζουν τις διαστάσεις και τους περιορισμούς του χώρου.
- Έλεγχος καθρεπτών: Έλεγχε πάντα την πορεία σου από τους καθρέπτες και πρόσεχε τα γύρω οχήματα.
- Σταθερή ταχύτητα: Κράτα μια σταθερή και αργή ταχύτητα για καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου.
- Χειρόφρενο: Μην ξεχνάς να βάζεις πάντα το χειρόφρενο μόλις παρκάρεις για να αποφύγεις τυχόν μετακινήσεις του οχήματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Ασφαλή αντικείμενα: Απόφυγε να αφήνεις αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο που μπορεί να πέσουν και να προκαλέσουν ζημιές.