Αν έφτασε η ώρα να αντικαταστήσεις την μπαταρία του αυτοκινήτου σου, αυτό το άρθρο σε αφορά. Η αγορά της νέας μπαταρίας πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και μελέτη. Αν αναρωτιέσαι τι μπαταρία φοράει το αυτοκίνητό σου, τις ακριβείς απαντήσεις θα βρεις στο βιβλίο κατασκευαστή του οχήματός σου.
Τι πρέπει να κοιτάξεις στο βιβλίο του κατασκευαστή
-
Βρες τις διαστάσεις της μπαταρίας.
Να θυμάσαι ότι πολλά μοντέλα αυτοκινήτων μπορούν να δεχτούν πάνω από ένα μέγεθος μπαταρίας.
TIP! Αν έχεις διαθέσιμο τον κωδικό της παλιάς σου μπαταρίας γνωρίζεις ήδη ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για το όχημά σου. Ο κωδικός αυτός εμφανίζει τη διάσταση και τον τύπο της μπαταρίας και διαφέρει ανάλογα με τη χώρα κατασκευής (για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές / αμερικανικές έχουν διαφορετικούς κωδικούς από τις γιαπωνέζικες μπαταρίες).
-
Δες πόσα αμπέρ πρέπει να έχει η μπαταρία του αυτοκινήτου
Σε μηχανικούς όρους πρέπει να δεις ποια είναι η ισχύς εκκίνησης της μπαταρίας. Πόσο δηλαδή ρεύμα χρειάζεται κατά την ψυχρή εκκίνηση του αυτοκινήτου (για 30 δευτερόλεπτα και σε θερμοκρασία 0 βαθμών της κλίμακας F). Το αυτοκίνητο για να ξεκινήσει σωστά χρειάζεται αρκετό ρεύμα, ειδικότερα στην περίπτωση που έχει πολλά ηλεκτρονικά συστήματα. Συνεπώς, αν η ισχύς εκκίνησης είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη, το αυτοκίνητο δε θα μπορέσει να ξεκινήσει.
- Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ένα μεσαίου κυβισμού βενζινοκίνητο αυτοκίνητο (1000-1600 κυβικά) συνήθως χρειάζεται μπαταρία χωρητικότητας 40 - 65 Ah (αμπερώρια).
- Μεγαλύτερα ντίζελ αυτοκίνητα μπορεί να χρειαστούν μπαταρίες με χωρητικότητα 100+ Ah.
Σε κάθε περίπτωση, μην κάνεις μόνη/ος σου την επιλογή και απευθύνσου σε κάποιον ειδικό.
TIP! Να θυμάσαι ότι αν μελλοντικά θελήσεις να προσθέσεις επιπλέον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στο όχημά σου, θα χρειαστεί να αλλάξεις μπαταρία αφού θα καταναλώνεις παραπάνω αριθμό αμπέρ. Σε κάθε περίπτωση άφησε έναν επαγγελματία να σε κατευθύνει για να κάνεις την καλύτερη επιλογή.
-
Μάθε ποια είναι η χωρητικότητα σε απόθεμα ρεύματος
Με απλά λόγια πρέπει να γνωρίζεις πόσα λεπτά διαρκεί η μπαταρία, στην περίπτωση που ο εναλλακτήρας (σημαντικός μηχανισμός του οχήματος) πάθει κάποια βλάβη και σταματήσει να τροφοδοτεί με ρεύμα τα διάφορα εξαρτήματα του αυτοκινήτου. Θεωρητικά ισχύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα σε απόθεμα αλλά και ο αριθμός των αμπέρ, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο κινητήρας. Βρες πληροφορίες για τους πόλους της μπαταρίας:
Ως προς τον τύπο των πόλων της μπαταρίας, υπάρχουν δύο κατηγορίες:
- Οι μικροί πόλοι (ιαπωνικού τύπου με διάμετρο 12.5 - 14 χιλ. στο θετικό πόλο και 11-12.5 χιλ. στον αρνητικό πόλο)
- Οι μεγάλοι πόλοι (κλασικού τύπου με διάμετρο 17.5 -19.5 χιλ. στο θετικό πόλο και 16 - 18 χιλ. στον αρνητικό πόλο)
- Συνήθως, ο τύπος των πόλων εξαρτάται από τη χώρα κατασκευής του αυτοκινήτου.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται έλεγχος στην μπαταρία του αυτοκινήτου
Αφού λοιπόν προμηθεύτηκες τη νέα σου μπαταρία, μην ξεχνάς να κάνεις τακτικούς ελέγχους για να αποφύγεις τα χειρότερα και να είσαι σίγουρος ότι αυτή παραμένει “υγιής”. Ο σωστός έλεγχος και η καλή χρήση της μπαταρίας αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής της σε 4 - 6 χρόνια. Ακολούθησε πάντα τις οδηγίες των επαγγελματιών για τον τύπο της μπαταρίας αλλά και τη σωστή χρήση της και απόλαυσε τις βόλτες με το αυτοκίνητο για πολλά ακόμα χρόνια!