Ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο είναι κάτι που μπορεί να σε αγχώσει ιδιαίτερα και να σε βγάλει εντελώς εκτός προγράμματος. Αν το αυτοκίνητό σου δεν ξεκινάει και αναρωτιέσαι το γιατί, παρακάτω σου έχουμε τις πιο πιθανές αιτίες.
Πρόβλημα στην μπαταρία
Αν το αυτοκίνητο σου δεν παίρνει μπροστά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι η κατάσταση της μπαταρίας του. Η μπαταρία μπορεί να είναι άδεια ή να αντιμετωπίζει κάποιου άλλου είδος πρόβλημα. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που δεν λειτουργεί η μπαταρία.
-
Ξέχασες τα φώτα ανοιχτά ή έκανες αλόγιστη χρήση του κλιματισμού.
Εάν λοιπόν η αιτία είναι αυτή, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
- Άφησε το όχημα σε λειτουργία για 2 - 3 ώρες ή συνέδεσε το με έναν έξυπνο φορτιστή μπαταρίας. Η εκκίνηση από ένα άλλο αυτοκίνητο με καλώδια σου δίνει την ευκαιρία να οδηγήσεις άμεσα το όχημα σου, ενώ παράλληλα το φορτίζεις.
- Οδήγησε για τουλάχιστον 30 λεπτά, έχοντας κλειστές τις διάφορες λειτουργίες κλιματισμού και θέρμανσης.
Θυμήσου, είναι απαραίτητο για την παράταση και καλή ποιότητα ζωής της μπαταρίας να λαμβάνει πλήρη φόρτιση μετά από κάθε βαθιά εκφόρτιση. Μία πλήρης φόρτιση αρκετές φορές διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες.
-
Εμφάνισε βλάβη η μπαταρία.
Αν η μπαταρία σου είναι νεκρή παρά τη φόρτισή της, τότε αντιμετωπίζει κάποιου είδους βλάβη. Οι δύο πιο συνηθισμένοι λόγοι βλάβης της μπαταρίας είναι η θείωση αυτής και το βραχυκύκλωμα ενός στοιχείου στο εσωτερικό της. Άλλες αιτίες σχετίζονται με την ποιότητα, την παλαιότητα, την κακή χρήση, την θερμότητα και την ακατάλληλη φόρτιση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείς το κοντινότερο συνεργείο ή να καλέσεις την οδική βοήθεια ώστε να στην αντικαταστήσει με μία νέα μπαταρία το κόστος της οποίας θα το επιβαρυνθείς εσύ.
Βλάβη στη μίζα
Τσέκαρες την μπαταρία σου και είδες ότι αυτή λειτουργεί κανονικά; Τότε πιθανόν το πρόβλημα να βρίσκεται στη μίζα. Απλά άναψε τους προβολείς του αυτοκινήτου σου και παρατήρησε τους. Αν τα φώτα σου λειτουργούν κανονικά, τότε ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσεις τον διακόπτη ανάφλεξης του οχήματος.
Πρόβλημα στα καύσιμα
Σε αυτή την περίπτωση, η οποία είναι αρκετά συνήθης, το πρόβλημα παρουσιάζεται στα καύσιμα. Άδειο ρεζερβουάρ ή χρήση λάθους καυσίμου είναι οι κύριες αιτίες που δεν ξεκινάει το αυτοκίνητο. Τσέκαρε λοιπόν τον δείκτη καυσίμου και τον τύπο του καυσίμου που χρησιμοποίησες κατά τον τελευταίο ανεφοδιασμό. Αν δεν εντοπίσεις κάποιο πρόβλημα, τότε μία τελευταία λύση είναι να βάλεις κάποιο βελτιωτικό και καθαριστικό καυσίμου στο ρεζερβουάρ, ιδανικό για τον καθαρισμό τυχόν ακαθαρσιών που ίσως έχουν συσσωρευτεί. Αν και αυτό δεν αποδόσει, είναι η ιδανική στιγμή να καλέσεις την οδική βοήθεια για ρυμούλκηση του αυτοκινήτου σου.
Ελαττωματική αντλία καυσίμου
Η αντλία καυσίμου είναι απαραίτητη για την άντληση καυσίμου από το ρεζερβουάρ στον κινητήρα. Αν αυτή είναι ελαττωματική τότε ο κινητήρας ψεκάζει σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, χάνει ισχύ κατά την επιτάχυνση, έχει ξαφνική απώλεια ισχύος ή υπερτάσεις και τελικά οδηγεί στην ακινητοποίηση του αυτοκινήτου.
Ελαττωματικός ιμάντας χρονισμού
Ένας χαλασμένος ιμάντας χρονισμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον κινητήρα και να οδηγήσει ακόμα και στην αντικατάσταση του. Το κάθε πότε πρέπει να αλλάζει ένας ιμάντας χρονισμού εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο, αλλά και από τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Αλλαγή μπουζί
Η ύπαρξη χαλασμένων μπουζί ευνοεί τη δυσλειτουργία του κινητήρα. Ένας επαγγελματίας μηχανολόγος θα σε ενημερώσει κατάλληλα σχετικά με την αλλαγή τους.
Διάφορα ηλεκτρολογικά προβλήματα
Πολλές φορές το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει εξαιτίας της ύπαρξης διαφόρων ηλεκτρολογικών προβλημάτων. Χαλαρά ή φθαρμένα καλώδια, περιορισμένη ροή ρεύματος και άλλες αιτίες οδηγούν στην ακινητοποίηση του αυτοκινήτου και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Τι δεν πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις το αυτοκίνητό σου;
Όσο κρίσιμη και να είναι η κατάσταση, υπάρχουν σίγουρα κάποια πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις.
- Μην σπρώχνεις το αυτοκίνητό σου σε κατηφόρες για να πάρει μπροστά. Δεν θα οδηγήσει πουθενά και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τόσο για την δική σου σωματική ακεραιότητα, όσο και των γύρω σου.
- Κάθε μοντέλο αυτοκινήτου είναι μοναδικό, έτσι καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον κατασκευαστή του πριν πειράξεις οποιαδήποτε μπαταρία. Σε κάθε περίπτωση κάλεσε οδική βοήθεια για να σε καθοδηγήσει.