Έχεις παρατηρήσει ότι τελευταία καταναλώνεις περισσότερο καύσιμο από ότι συνήθως; Ή μήπως έχεις αντιληφθεί προβλήματα στην επίδοση του αυτοκινήτου σου, όπως μειωμένη επιτάχυνση ή σβήσιμο του κινητήρα; Αν τα παραπάνω συμπτώματα σου φαίνονται πολύ γνώριμα, ήρθε η στιγμή να ελέγξεις την πεταλούδα γκαζιού του αυτοκινήτου σου.
Τι είναι η πεταλούδα γκαζιού;
Η πεταλούδα γκαζιού, αποτελεί εξάρτημα του κινητήρα και ελέγχει την ποσότητα του αέρα ή του μείγματος καυσίμου που περνάει σε αυτόν. Είναι υπεύθυνη για διάφορες λειτουργίες όπως η ρύθμιση της ταχύτητας, η εκπομπές καυσαερίων η απόδοση της ισχύς του αυτοκινήτου. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συσσωρεύσει βρωμιά και σκόνες και να χάσει τη λειτουργικότητά της.
Πως καταλαβαίνεις ότι η πεταλούδα γκαζιού του αυτοκινήτου είναι βρώμικη
-
Είναι ενεργοποιημένη η ένδειξη “έλεγχος κινητήρα”
Αν δεις αναμμένη την ένδειξη “έλεγχος κινητήρα” στο καντράν του αυτοκινήτου σου, τότε είναι πιθανό η πεταλούδα γκαζιού να είναι βρώμικη και να χρειάζεται καθαρισμό. Απευθύνσου σε ειδικό για να αξιολογήσει την κατάσταση και να βρει το σημείο της βλάβης.
-
Δυσκολία κατά την επιτάχυνση του αυτοκινήτου
Αν η πεταλούδα έχει συσσωρευμένη βρωμιά τότε υπολειτουργεί και δημιουργεί πρόβλημα κατά την επιτάχυνση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η βρώμικη πεταλούδα μπορεί να προκαλέσει και το αντίθετο. Μπορεί δηλαδή να κάνει το αυτοκίνητο σου να επιταχύνει από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ο καθαρισμός της για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου.
-
Το ρελαντί παρουσιάζει αστάθεια
Στην περίπτωση που παρατηρείς περίεργες αυξομειώσεις στις στροφές του αυτοκινήτου και νιώθεις το ρελαντί (όταν λειτουργεί ο κινητήρας σε χαμηλές στροφές χωρίς να πατάς γκάζι) διαφορετικό από πριν, ζήτησε άμεσα τη γνώμη ειδικού. Το σύμπτωμα αυτό συνήθως συνδυάζεται με βρώμικη ή ακόμα και χαλασμένη πεταλούδα γκαζιού.
-
Ακούγονται σκασίματα από την εξάτμιση
Η βρώμικη πεταλούδα γκαζιού οδηγεί σε ατελή καύση στον κινητήρα. Ατελής καύση, γίνεται όταν δεν υπάρχει η σωστή ποσότητα οξυγόνου ώστε να μπορέσει το καύσιμο να αντιδράσει και να παράξει διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς. Αυτό δημιουργεί αστάθεια κατά την οδήγηση με περίεργα “σκασίματα” του κινητήρα, ειδικά όταν ανεβαίνουν οι στροφές στο ρελαντί.
-
Σβήνει ο κινητήρας
Η ατελής καύση που δημιουργεί η βρώμικη πεταλούδα γκαζιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τις στροφές του κινητήρα και αυτός απότομα να σβήσει.
-
Το αυτοκίνητο καίει περισσότερο καύσιμο
Η πεταλούδα γκαζιού είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση του μείγματος καυσίμου και του αέρα. Αν όμως είναι βρώμικη τότε μπορεί να δημιουργήσει λάθος μείγμα και να επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμου. Αν λοιπόν παρατηρείς διαφορά σε αυτήν, τότε απευθύνσου σε ειδικό συνεργείο.
Πώς να καθαρίσεις τη βρώμικη πεταλούδα γκαζιού
-
Μπορείς να καθαρίσεις τη βρώμικη πεταλούδα γκαζιού μόνος σου, με ειδικό σπρέι που θα βρεις στην αγορά. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συγκεκριμένα βήματα:
- Εντοπίζεις την ακριβή θέση της πεταλούδας από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
- Έχεις σβηστό τον κινητήρα και βεβαιώνεσαι ότι έχει κρυώσει.
- Αφαιρείς τα συστήματα εισαγωγής αέρα από το σώμα της πεταλούδας.
- Ξεβιδώνεις τα μπουλόνια στερέωσης, αποσυνδέεις του ακροδέκτες και αφαιρείς το σώμα της πεταλούδας.
- Ελέγχεις τις οδηγίες του καθαριστικού σπρέι που θα χρησιμοποιήσεις.
- Εφαρμόζεις το καθαριστικό στο σώμα του γκαζιού.
- Σκούπισε το σώμα της πεταλούδας και το προστατευτικό πλέγμα, αν υπάρχει με ειδικό πανάκι μικροϊνών.
- Επανατοποθέτηση το σώμα της πεταλούδας, σύνδεσε του ακροδέκτες και βίδωσε τα μπουλόνια στερέωσης.
- Σύνδεσε τα συστήματα εισαγωγής αέρα με το σώμα της πεταλούδας.
-
Απευθύνσου σε συνεργείο αυτοκινήτων,το οποίο θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή (μία μέση τιμή είναι τα 20 ευρώ) και καλό είναι να γίνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
Πώς μπορείς να διατηρήσεις μία “υγιή” πεταλούδα γκαζιού
- Χρησιμοποίησε αποκλειστικά και μόνο καύσιμο καλής ποιότητας από βενζινάδικα που εμπιστεύεσαι.
- Μην αμελείς να ανανεώνεις το φίλτρο αέρα του κινητήρα. Οι περισσότερες κατασκευαστές συνιστούν την αλλαγή των φίλτρων κάθε 15.000 χιλιόμετρα.
Μην αμελείς τα τακτικά service του αυτοκινήτου σου από ειδικούς.