Είτε έχεις θέσει το αυτοκίνητό σου σε ακινησία μέσω της κρατικής διαδικασίας είτε απλώς το έχεις παρκαρισμένο και δεν το κινείς, η σωστή επανεκκίνηση του αυτοκινήτου μετά από μακροχρόνια ακινησία είναι πολύ σημαντική για να βεβαιωθείς πως όλα λειτουργούν ρολόι και να κυκλοφορείς με ασφάλεια. Στο άρθρο αυτό, συγκεντρώσαμε για εσένα tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις σωστά τον έλεγχο και να επανεκκινήσεις εύκολα και γρήγορα το όχημά σου.
Τι να κάνεις για να επανεκκινήσεις το αυτοκίνητό σου μετά από μακροχρόνια ακινησία
1. Τσέκαρε τα λάδια
Το πρώτο και πιο εύκολο πράγμα που θα κοιτάξεις είναι τα λάδια του αυτοκινήτου. Η διαδικασία είναι απλή, ανοίγεις το καπό, βρίσκεις τη βέργα ελέγχου λαδιών με την έγχρωμη λαβή και μετράς τη στάθμη των λαδιών. Εάν χρειάζεται να συμπληρώσεις υγρό, θα πρέπει να το κάνεις άμεσα, πριν ξεκινήσεις τις διαδρομές σου. Η μακροχρόνια ακινησία αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει την αποσύνθεση των λαδιών, οπότε καλό θα ήταν να ελέγξεις αν χρειάζονται αλλαγή.
2. Παρατήρησε τον κινητήρα
Δες μήπως έχουν μπει φύλλα, ή ζωύφια στον κινητήρα. Οι βρωμιές που μπορεί να έχουν εισχωρήσει πρέπει να καθαριστούν ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί σωστά.
3. Έλεγξε την μπαταρία
Βάλε μπρος τη μηχανή και δες αν παίρνει. Αν έχεις αφήσει το αυτοκίνητό σου σε ακινησία για καιρό, υπάρχει το ενδεχόμενο η μπαταρία σου να έχει ξεφορτίσει. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να την επαναφορτίσεις εάν διαθέτεις τα ειδικά εργαλεία και ένα δεύτερο αυτοκίνητο, εναλλακτικά μπορείς να καλέσεις την οδική βοήθεια.
4. Βεβαιώσου για τα ελαστικά
Εάν έχεις αφήσει το αυτοκίνητό σου ακίνητο για πολύ καιρό, οι πιθανότητες να θέλει αλλαγή ελαστικών όταν το ξαναχρησιμοποιήσεις είναι μεγάλες. Μπορεί φαινομενικά να μην έχουν φθορές ή τριβές αλλά η έλλειψη φυσιολογικής θερμοκρασίας λειτουργίας τους (η οποία δημιουργείται από την κίνηση και την τριβή) σίγουρα τα καθιστά λιγότερο ασφαλή. Παρ’όλα αυτά καλό θα ήταν να ελέγξεις την πίεση προτού ξεκινήσεις τις διαδρομές σου, και έπειτα να πας σε έναν ειδικό για να σου δώσει τη σωστή απάντηση σχετικά με την αλλαγή τους.
Με λίγα λόγια, να θυμάσαι πως η μακροχρόνια ακινησία του αυτοκινήτου μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία τους, καθιστώντας τα λιγότερο ασφαλή
5. Δες τα φρένα
Μετά από μεγάλες περιόδους ακινησίας, είναι καλό να τσεκάρεις τα φρένα σε περίπτωση που έχουν μαζέψει σκουριά στα τακάκια. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείς απλά να την καθαρίσεις με ένα πανί. Επίσης, τσέκαρε και τα υγρά φρένων να βεβαιωθείς ότι είναι στα σωστά επίπεδα.
6. Μην ξεχνάς τους υαλοκαθαριστήρες
Τσέκαρε τα λαστιχάκια από τους καθαριστήρες ότι δεν είναι φαγωμένα ή φθραμένα από το πέρασμα του χρόνου. Επίσης βεβαιώσου ότι το αυτοκίνητο έχει υγρό στους καθαριστήρες. Εάν δεν έχει πρέπει να προσθέσεις.
7. Καθάρισε το αυτοκίνητο
Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν βγεις στους δρόμους είναι να ρίξεις ένα καλό καθάρισμα στο αυτοκίνητό σου και ειδικά στα τζάμια ώστε να έχεις καλή ορατότητα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σκοπεύω να ακινητοποιήσω το αυτοκίνητο μου για καιρό: Τι να προσέξω;
Αν σκοπεύεις να θέσεις το αυτοκίνητο σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγεις τις αρνητικές συνέπειες της ακινησίας αυτοκινήτου.
- Γέμισε το ρεζερβουάρ
Είναι σημαντικό πριν ακινητοποιήσεις το όχημά σου να το γεμίσεις βενζίνη ώστε να μη μαζευτεί υγρασία στο ντεπόζιτο και προκαλέσει βλάβη.
Προσοχή! Αν πρόκειται να το αφήσεις σταθμευμένο για πάνω από 30 ημέρες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο σταθεροποιητή καυσίμου (fuel stabilizer) ώστε να μην αλλοιωθεί το καύσιμο και σου προκαλέσει κάποια βλάβη.
- Καθάρισε το αυτοκίνητο
Πάρκαρε το αυτοκίνητό σου σε ένα ασφαλές, ιδανικά σκεπασμένο σημείο ενώ το έχεις καθαρίσει. Έτσι οι βρωμιές που μπορεί να βρεις όταν επιθυμήσεις να το επανεκκινήσεις θα είναι αισθητά λιγότερες και τυχόν βλάβες θα περιοριστούν.
- Φρόντισε τα λάστιχα
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα λάστιχα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αλλαγή μετά από ακινησία. Εάν όμως έχεις τη δυνατότητα να κινείς το αυτοκίνητό σου έστω για λίγο σίγουρα θα λειτουργήσει θετικά καθώς η κίνηση θα τα επαναφέρει στη φυσιολογική τους θερμοκρασία.
- Μη βάλεις χειρόφρενο
Η χρήση του χειρόφρενου φθείρει τα φρένα. Συνεπώς αν είσαι σταθμευμένος για μεγάλο διάστημα, καλό θα ήταν να αποφύγεις τη χρήση του χειρόφρενου και να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου είτε με ταχύτητα, είτε αν είναι αυτόματο στο σήμα Ρ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως δεν έχεις παρκάρει σε κλίση.
- Αποσύνδεσε τη μπαταρία
Για να κρατήσεις τη μπαταρία του αυτοκινήτου σου ζωντανή όσο το έχεις σε ακινησία έχεις δύο επιλογές. Είτε μπορείς να την αποσυνδέσεις και να τη φορτίζεις με κάποιο φορτιστή του εμπορίου, είτε να την κρατήσεις και να βάζεις μπρος το αυτοκίνητο για μερικά λεπτά κάθε τόσο ώστε να επαναφορτίζεται.
- Φρόντισε τα δισκόφρενα και τα τακάκια
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όταν αποφασίσεις να ακινητοποιήσεις το αυτοκίνητό σου θα πρέπει μια στο τόσο να το κινείς. Η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να προκαλέσει σκουριά στα δισκόφρενα και να χαλάσουν τα τακάκια.
Προσοχή! Εφόσον το έχεις δηλώσει σε ακινησία, όπου απαγορεύεται να το μετακινήσεις, φρόντισε είτε να το έχεις σταθμευμένο σε χώρο που να προστατεύεται από την υγρασία (π.χ. κλειστό πάρκινγκ) ή να χρησιμοποιείς κάποιο αντισκωριακό για να ψεκάζεις τα μέρη που κινδυνεύουν από την υγρασία.
Ποιες είναι οι συνέπειες της ακινησίας αυτοκινήτου
Η ακινησία ενός οχήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλειά του. Ακολουθούν οι βασικές συνέπειες της μακροχρόνιας ακινησίας:
-
Ξεφόρτιση μπαταρίας
Η μπαταρία ξεφορτίζει σταδιακά όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, οδηγώντας σε πιθανή ανάγκη αντικατάστασης.
-
Φθορά στα ελαστικά
Η παρατεταμένη επαφή των ελαστικών με το έδαφος προκαλεί επίπεδες επιφάνειες και φθορά, μειώνοντας την ασφάλεια και την απόδοσή τους.
-
Σκουριά στα φρένα
Όσο το αυτοκίνητο δεν λειτουργεί, δεν θερμαίνεται ποτέ και μαζεύει παρατεταμένη υγρασία. Η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε σκουριά στα φρένα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους κατά την επανεκκίνηση.
-
Αλλοίωση καυσίμου
Η παρατεταμένη ακινησία προκαλεί αλλοίωση του καυσίμου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του κινητήρα.
-
Αλλοίωση λαδιών
Με τον χρόνο, τα λάδια του κινητήρα χάνουν τις λιπαντικές τους ιδιότητες, αυξάνοντας την τριβή στα εξαρτήματα.
-
Προβλήματα στο σύστημα ψύξης
Το ψυκτικό υγρό μπορεί να αλλοιωθεί, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα ψύξης του κινητήρα.
-
Φθορά στους υαλοκαθαριστήρες
Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων φθείρονται από τις καιρικές συνθήκες, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά.
-
Φθορά στο εξωτερικό
Η έκθεση στο περιβάλλον προκαλεί φθορά στο χρώμα και διάβρωση στα μεταλλικά μέρη του οχήματος.
-
Σκουριά στο σύστημα εξάτμισης
Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει σκουριά στην εξάτμιση, επηρεάζοντας την απόδοσή της.
Εάν έχεις θέσει το αυτοκίνητό σου σε ακινησία και θέλεις να το επαναφέρεις η διαδικασία άρσης ακινησίας είναι πλέον εύκολη και γρήγορη. Μη ξεχνάς, πρέπει να κάνεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο πριν την άρση ώστε να κυκλοφορείς νόμιμα και με ασφάλεια στο δρόμο.
FAQs
Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το αυτοκίνητό μου αν είναι σε ακινησία;
Είναι καλό να το ελέγχεις τουλάχιστον μία φορά τον μήνα για να αποτρέψεις φθορές, όπως στην μπαταρία ή τα ελαστικά.
Τι πρέπει να κάνω αν η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει ξεφορτίσει;
Η μπαταρία του αυτοκινήτου, όταν αυτό είναι σε ακινησία, σίγουρα δεν αντέχει για πάντα. Αν η μπαταρία έχει ξεφορτιστεί, μπορείς να τη φορτίσεις με ένα φορτιστή ή να καλέσεις την οδική βοήθεια.
Χρειάζεται να αλλάξω λάδια μετά από μακροχρόνια ακινησία;
Ναι, είναι σημαντικό να ελέγξεις τη στάθμη και την ποιότητα των λαδιών πριν ξεκινήσεις το αυτοκίνητο, και να τα αλλάξεις αν χρειάζεται.