Το χρώμα του αυτοκινήτου συνήθως επιλέγεται με βάση το στυλ και το γούστο του ιδιοκτήτη του. Με τον καιρό το χρώμα ξεθωριάζει και αποκτά ατέλειες. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν την αλλαγή του χρώματος, είτε γιατί θέλουν μία ανανέωση είτε γιατί θέλουν να σβήσουν τις ατέλειες, αμελούν όμως να την δηλώσουν και καταλήγουν να πληρώνουν πρόστιμο. Αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα «ρεκτιφιέ» στο αυτοκίνητό σου, τότε μάθε την διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθήσεις για να το δηλώσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, το κόστος των παραβόλων και τον κατάλογο χρωμάτων που έχει δοθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πώς γίνεται η δήλωση αλλαγής χρώματος του αυτοκινήτου;
Η δήλωση της αλλαγής του χρώματος του αυτοκινήτου πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έγινε η μεταβολή, στο Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας της κάθε Περιφερειακής Ενότητας ή σε κάποιο ΚΕΠ. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Πληρωμή παραβόλου
- Συγκέντρωση δικαιολογητικών
- Κατάθεση δικαιολογητικών σε ΚΕΠ ή άλλη Διοικητική Αρχή
- Έλεγχο δικαιολογητικών
- Παραλαβή της νέας Άδειας Κυκλοφορίας που θα πρέπει να αναγράφει πάνω την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών και την αλλαγή του χρώματος
Η διαδικασία της αίτησης για αλλαγή χρώματος αυτοκινήτου, αποτελεί ήδη υπηρεσία του gov.gr, ωστόσο δεν καλύπτει όλες τις Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή εξυπηρετεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σταδιακά θα ενταχθούν κι άλλες Περιφέρειες.
Δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσεις
- Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση. Μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ.
- Την Άδεια Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
- Αντίγραφο εγγράφου Ταυτοπροσωπίας όπως Αστυνομική Ταυτότητα, Διαβατήριο, Δίπλωμα Οδήγησης, Άδεια Διαμονής ή Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας.
- Για Νομικό Πρόσωπο, χρειάζεται αντίγραφο καταστατικού με αποδεικτικό κατάθεσης στην Αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Για τις Α.Ε. χρειάζεται Βεβαίωση από τo Γ.Ε.ΜΗ για την σύσταση και την ισχύουσα εκπροσώπησή της.
- Αποδεικτικό καταβολής των παραβόλων για το τέλος της άδειας αυτοκινήτου.
Σε περίπτωση που στείλεις κάποιον τρίτο να κάνει την διαδικασία, θα χρειαστεί εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από ΚΕΠ ή άλλη Διοικητική αρχή καθώς και αντίγραφο ταυτότητας. Επιπλέον, και το Συμβολαιογραφικό Πληρεξούσιο μπορεί να γίνει δεκτό.
Πόσο κοστίζει το παράβολο για το τέλος άδειας;
Για το τέλος άδειας με την αλλαγή του χρώματος αυτοκινήτου, θα πρέπει να γίνει πληρωμή ενός παραβόλου που κοστίζει 75 ευρώ. Το παράβολο πληρώνεται σε συμβεβλημένες τράπεζες και είναι σημαντικό στην αιτιολογία να αναγράφεται ο Αριθμός Κυκλοφορίας του Ι.Χ. αυτοκινήτου καθώς και η ένδειξη «Αλλαγή χρωματισμού». Για τους λογαριασμούς πληρωμής του παραβόλου, θα πρέπει να απευθυνθείς στα ΚΕΠ ή στο αρμόδιο Τμήμα της κάθε Περιφέρειας καθώς δεν υπάρχει κοινός λογαριασμός γι’ αυτό τον σκοπό.
Ποια είναι ο κατάλογος χρωμάτων αυτοκινήτου σύμφωνα με το Υπουργείο;
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει δώσει πλήρη κατάλογο χρωμάτων ώστε να υπάρχει συνέπεια με τα χρώματα που αναγράφονται στις άδειες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα παρακάτω χρώματα:
- Κίτρινο
- Γκρι
- Πορτοκαλί
- Ερυθρό
- Καφέ
- Πράσινο
- Μωβ
- Μπλε
- Μαύρο
- Λευκό
- Γαλάζιο
- Ασημί
- Μπεζ
Τώρα που έδωσες νέα όψη στο αυτοκίνητό σου και το δήλωσες, ήρθε η ώρα να βρεις και πιο φθηνή ασφάλεια. Στο COSMOTE Insurance, μπορείς να βρεις τα φθηνότερα προγράμματα ασφάλισης από τις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες. Επίλεξε την ασφάλεια για το αυτοκίνητό σου και λάβε την στο email σου σε 2’ λεπτά!