Αν μόλις πήρες το δίπλωμα και πηγαίνεις τις πρώτες σου βόλτες με το αυτοκίνητο είναι πιθανό να μη νιώθεις σίγουρος στο τιμόνι. Μπορεί να σε πιάνει άγχος και αυτό είναι λογικό, καθώς η οδήγηση αυτοκινήτου για αρχάριους, ειδικά τις πρώτες μέρες, μπορεί να φαντάζει βουνό. Αν πάλι παρά την απειρία σου νιώθεις σιγουριά στο δρόμο, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κάνεις λάθη που οφείλονται στη μικρή εμπειρία σου.
Σε όποια ομάδα και αν ανήκεις, συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις συμβουλές για το πού πρέπει να δώσεις παραπάνω προσοχή ως αρχάριος οδηγός.
Τι πρέπει να προσέξεις ως νέος οδηγός
Εξερεύνησε το αυτοκίνητό σου
Τσέκαρε τις λειτουργίες του αυτοκινήτου σου, μάθε πού είναι οι τροχοί του και άρχισε να το “ακούς”. Ένα κόλπο για να καταλάβεις που είναι οι ρόδες σου, είναι να βάλεις ένα πλαστικό μπουκάλι στην άσφαλτο και να προσπαθείς να το πατάς με το αυτοκίνητο. Με λίγη εξάσκηση θα εξοικειωθείς μαζί του και θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο που κινείται.
Έλεγξε τους καθρέπτες
Οι καθρέπτες θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένοι, ώστε να έχεις μία καλή εικόνα του δρόμου και των οχημάτων που κινούνται σε αυτόν. Να θυμάσαι να ρυθμίζεις τους καθρέπτες σου ενώ είσαι σε θέση οδήγησης, έτσι ώστε να έχεις σωστή οπτική.
- Από τον κεντρικό καθρέπτη του αυτοκινήτου θα πρέπει να βλέπεις ολόκληρο το πίσω τζάμι.
- Ρύθμισε τον αριστερό καθρέπτη με τρόπο τέτοιο ώστε να μη βλέπεις καθόλου την πίσω αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου.
- Αντίστοιχα ρύθμισε και το δεξί καθρέπτη, έτσι ώστε να μη βλέπεις την πίσω δεξιά γωνία του αυτοκινήτου.
Βάλε το αυτοκόλλητο “Ν” στο πίσω παρμπρίζ
Θα το βρεις σε πολλά σχέδια και θα σου προσθέσει κατευθείαν μία αίσθηση ασφάλειας, καθώς το “Ν” ενημερώνει όλα τα διερχόμενα οχήματα ότι είσαι νέος οδηγός. Πρέπει να το αφήσεις στο πίσω παρμπρίζ για ένα χρόνο και αν σε πιάσουν χωρίς αυτό, θα πληρώσεις διοικητικό πρόστιμο αξίας 20 ευρώ.
Κράτα απόσταση από τα μπροστινά οχήματα
Παρακολούθησε τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων μπροστά και δίπλα σου. Αν δεις ότι ο μπροστινός πατάει φρένο, φρέναρε και εσύ για να γλιτώσεις πιθανή σύγκρουση. Extra tip! Αν τα αυτοκίνητα στη διπλανή σου λωρίδα επιβραδύνουν, επιβράδυνε και εσύ, καθώς είναι πιθανό να βλέπουν κάτι που εσύ δε βλέπεις (διέλευση πεζού, ζώου κ.τ.λ).
Μην οδηγείς στο τυφλό σημείου κάποιου οχήματος
Αν προσπαθήσεις να αλλάξεις λωρίδα χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, μπορεί να βρεθείς στο τυφλό σημείο του μπροστινού σου αυτοκινήτου. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς ο οδηγός δε σε έχει αντιληφθεί στο δρόμο και οδηγεί χωρίς να σε βλέπει. Αν δε νιώσεις έτοιμος να πατήσεις γκάζι για να τον προσπεράσεις στη διπλανή λωρίδα, τότε κάνε το αντίθετο και μείωσε ταχύτητα ώστε να σε δει.
Επέμεινε στο παρκάρισμα
Το παρκάρισμα είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στην οδήγηση για ένα νέο οδηγό. Οπλίσου με επιμονή και με σύμμαχο τους καθρέπτες σου και θα δεις ότι οι πολλαπλές προσπάθειες θα σε ανταμείψουν. Αν σου κορνάρουν γιατί ενδεχομένως να καθυστερείς, μην αφήσεις το άγχος να σε καταβάλλει, άλλωστε κανείς δεν έμαθε να παρκάρει τέλεια από τη πρώτη στιγμή.
Μάθε να χειρίζεσαι τα φώτα του αυτοκινήτου
Ακολούθησε όλες τις οδηγίες του Κ.Ο.Κ. για το πως πρέπει να χειρίζεσαι τα φώτα του αυτοκινήτου. Κύριο μέλημά σου είναι να βλέπεις στο δρόμο, αλλά και να γίνεσαι αντιληπτός από τους υπόλοιπους οδηγούς και πεζούς. Φρόντισε να ανάβεις τα μεγάλα φώτα μόνο όταν χρειάζεται, ώστε να μη “τυφλώνεις” τα διερχόμενα οχήματα.
Μην αφήνεις τίποτα και κανέναν να σου αποσπά την προσοχή
Πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος και να οδηγείς με βάση τον Κ.Ο.Κ. Σε λίγο καιρό η εκκίνηση του αυτοκινήτου, η οδήγηση στις στροφές, η χρήση των ταχυτήτων και άλλες οδηγικές συμπεριφορές θα σου φαίνονται παιχνιδάκι. Μην ανοίγεις τέρμα το ραδιόφωνο και φυσικά μη χρησιμοποιείς το κινητό σου. Να σου θυμίσουμε ότι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση απαγορεύεται και αν σε πιάσουν θα έρθεις αντιμέτωπος με πρόστιμο αξίας 100 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.
Τι είναι η φοβία οδήγησης
Αν δεν αγχώνεσαι απλά, αλλά έχεις έντονη δυσφορία και επιλέγεις να μην οδηγείς, τότε ίσως έχεις φοβία οδήγησης. Η φοβία αυτή μπορεί να προέρχεται από κάποια προηγούμενη κακή εμπειρία κατά την οδήγηση, π.χ. από ατύχημα. Μπορείς να τη μειώσεις σταδιακά και στη συνέχεια να την ξεπεράσεις, ακολουθώντας τα παρακάτω.
- Κάνε παραπάνω μαθήματα με κάποιον δάσκαλο οδήγησης που σου εμπνέει εμπιστοσύνη.
- Απόφυγε την οδήγηση σε ώρες και μέρες αιχμής.
- Κάνε βόλτα μαζί με έναν έμπιστο συνοδηγό για να νιώσεις παραπάνω σιγουριά.
- Αν τελικά αντιληφθείς ότι χρειάζεσαι παραπάνω βοήθεια, μπορείς να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σε βοηθήσει να χειριστείς την κατάσταση.