Μόλις πήρες το δίπλωμα οδήγησης και δε βλέπεις την ώρα να οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου; Αν η απάντηση είναι θετική, μην ξεχάσεις να βάλεις το κόκκινο “Ν” στο πίσω παρμπρίζ του οχήματός σου και έχε τα μάτια σου ανοιχτά για να αποφύγεις τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη των νέων οδηγών
Είναι φυσιολογικό ως νέος οδηγός να αρχίσεις την οδηγική σου πορεία με ορισμένα λάθη, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας, αλλά και στη μη εξοικείωσή σου με το αυτοκίνητο. Οι νέοι οδηγοί συνήθως λοιπόν:
-
Πατάνε συμπλέκτη κατά το φρενάρισμα
Το πιο συνηθισμένο λάθος του νέου οδηγού είναι να φρενάρει και ταυτόχρονα να πατά συμπλέκτη. Αυτό συνήθως οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας και αυτοπεποίθησης του οδηγού, που συνήθως πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα σβήσει η μηχανή του αυτοκινήτου. Αν θέλεις λοιπόν να φρενάρεις σωστά το αυτοκίνητό σου, το φρένο είναι το μόνο πεντάλ που θα χρειαστεί να πατήσεις.
-
Οδηγούν λάθος στις στροφές
-
Μπαίνουν λάθος στη στροφή
Πριν μπεις σε μία στροφή, η ταχύτητα του οχήματός σου πρέπει να μειωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρόδες θα πατάνε καλά στο έδαφος και το αυτοκίνητο δε θα έχει κίνδυνο να γλιστρήσει. Όταν βρίσκεσαι πάνω στη στροφή καλό είναι να κρατάς σταθερή ταχύτητα, την οποία σταδιακά μπορείς να ανεβάσεις.
-
Πατάνε συμπλέκτη στη στροφή
Ένα επίσης συχνό λάθος των νέων οδηγών είναι να πατάνε συμπλέκτη στη στροφή και συνδέεται άμεσα με την έλλειψη αυτοπεποίθησης κατά την οδήγηση. Ο νέος οδηγός νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν πατάει το συμπλέκτη, καθώς του δημιουργείται η ψευδής εικόνα ότι το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να σβήσει. Φρόντισε όταν στρίβεις το αυτοκίνητό σου, να ακολουθείς τα βήματα που δώσαμε στην προηγούμενη περίπτωση.
-
Στρίβουν με λάθος ταχύτητα
Αφού μειώνεις την ταχύτητα του οχήματός σου πριν στρίψεις, θα πρέπει να κατεβάσεις και ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Να θυμάσαι ότι αν ακινητοποιήσεις το αυτοκίνητο πριν στρίψεις (π.χ. σε περίπτωση πινακίδας STOP), η ταχύτητα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις είναι η πρώτη.
-
-
Ξεχνάνε να χρησιμοποιήσουν το φλας
Πέρα από κοινό λάθος, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς η μη χρήση αυτού μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα λόγω της ασυνεννοησίας που προκαλείται. Μη ξεχνάς να χρησιμοποιείς το φλας τη στιγμή που πρέπει, ούτε πολύ νωρίς, αλλά ούτε και τελευταία στιγμή. Ενδεικτικά λοιπόν θα πρέπει να ανάβεις το φλας όταν
- Θες να στρίψεις ή να κάνεις κάποιον ελιγμό
- Θες να παρκάρεις
- Θες να αλλάξεις λωρίδα
- Να θυμάσαι ότι είναι λάθος να χρησιμοποιείς το φλας όταν μπαίνεις σε κυκλικό κόμβο.
-
Οδηγούν πιο αργά από το ελάχιστο όριο
Αν έχεις πιάσει τώρα το τιμόνι, ίσως νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια αν οδηγείς αργά. Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όμως και αυτοκινητόδρομους, θα χρειαστεί να συμμορφωθείς με την ελάχιστη ταχύτητα που ορίζει ο Κ.Ο.Κ (70 χλμ / ώρα) για την αποφυγή ατυχημάτων και μποτιλιαρίσματος.
-
Δεν κρατάνε αποστάσεις
Όταν κινείσαι σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος, φρόντισε να κρατάς αρκετή απόσταση από το μπροστινό σου αυτοκίνητο. Έτσι θα μπορείς να το προσπεράσεις πιο εύκολα, αλλά και να αποφύγεις τη σύγκρουση με αυτό σε περίπτωση που φρενάρει απότομα.
-
Λανθασμένη θέση οδήγησης
Για να έχεις τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, θα πρέπει να κάθεσαι και σωστά. Ρύθμισε τη θέση σου, ώστε να σου προσφέρει ορατότητα αλλά και άνεση κατά την οδήγηση. Μην αμελείς επίσης τη σωστή ρύθμιση των καθρεπτών για να βλέπεις καθαρά το δρόμο και τα κοντινά σε σένα οχήματα.
-
Χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση
Η χρήση του σου αποσπά την προσοχή από το δρόμο και μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Να θυμάσαι ότι ο Κ.Ο.Κ. επιτρέπει να μιλάς στο τηλέφωνο, μόνο αν αυτό είναι τοποθετημένο στην ειδική βάση του και έχεις ανοίξει την ανοικτή ακρόαση, ή αν χρησιμοποιείς ασύρματα ακουστικά. Για τη δική σου ασφάλεια όμως, απόφυγε να χρησιμοποιείς το κινητό σου όταν οδηγείς, εκτός αν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.
Μέτρα προστασίας για τους νέους οδηγούς
Όπως ίσως διαπίστωσες, ως νέος οδηγός θα έρθεις αντιμέτωπος με αρκετά λάθη, που όμως δεν πρέπει να σε αγχώσουν. Να θυμάσαι πάντα πως η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα και φρόντισε μέχρι τότε:
- Να μάθεις πολύ καλά τις λειτουργίες του αυτοκινήτου σου.
- Να βάλεις το ειδικό σήμα “Ν” στο πίσω παρμπρίζ και να το διατηρήσεις τον πρώτο χρόνο που οδηγείς.
- Να είσαι πολύ προσεκτικός στο δρόμο.
- Να κρατάς αποστάσεις και να κινείσαι σύμφωνα με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.
- Να ρυθμίσεις σωστά τη θέση και τους καθρέφτες του αυτοκινήτου σου.
- Να επιλέξεις την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου προσφέρει τη μεγαλύτερη σιγουριά. Πρόσφατα, στο COSMOTE Insurance πραγματοποιήσαμε έρευνα με θέμα τα αυτοκίνητα που επιλέγουν οι 20χρονοι οδηγοί σε σχέση με τους 70χρονους. Ένα από τα συμπεράσματα που καταλήξαμε εξετάζοντας την βάση δεδομένων μας, είναι ότι στον τομέα της ασφάλισης του αυτοκινήτου, οι νέοι οδηγοί, διαλέγουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο (11%) την μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου αυτοκινήτου σε σχέση με το μέσο όρο (3%). Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, σου προσφέρει πλήρη κάλυψη οτιδήποτε κι αν συμβεί και αδιαμφισβήτητα είναι μια επιλογή που μπορείς να εξετάσεις.