Όσο καλός οδηγός κι αν είσαι και όσο μεγάλη προσοχή κι αν δίνεις στο όχημα σου, η φθορά του είναι αναπόφευκτη λόγω της συχνής χρήσης: γδαρσίματα, άλλες φορές επιφανειακά και άλλες φορές πιο βαθιά μπορούν να χαλάσουν την αισθητική εικόνα του αυτοκινήτου σου. Παρακάτω, εστιάζουμε στα είδη των γρατζουνιών που μπορεί να υποστεί ένα αυτοκίνητο και αναλύουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα βαθύ γδάρσιμο.
Πότε ένα γδάρσιμο είναι βαθύ
Δεν είναι όλες οι γρατζουνιές ίδιες. Γνωρίζοντας αν ένα γδάρσιμο είναι βαθύ θα κρίνεις και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να το απομακρύνεις. Θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα γδαρσίματα αυτοκινήτου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και το βάθος τους ως εξής:
- Επιφανειακά γδαρσίματα: πρόκειται για ρηχές γρατζουνιές οι οποίες προέρχονται από την επαφή του αυτοκινήτου με κάποιο μικροαντικείμενο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα κλαριά και φύλλα από δέντρα ή τα κλειδιά. Αυτά τα γδαρσίματα δε χρειάζεται να σε ανησυχούν πολύ, αφού είναι ρηχά και η αντιμετώπιση τους εύκολη, καθώς το βάθος τους δεν φτάνει μέχρι το αστάρι.
- Βαθιά γδαρσίματα: πρόκειται για έντονα γδαρσίματα τα οποία προέρχονται από την επαφή του χρώματος του αυτοκινήτου με εξωτερικά βαριά αντικείμενα και μεγάλες επιφάνειες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κολωνάκια τα κάγκελα, οι τοίχοι, οι κάδοι απορριμάτων, οι άλλες πόρτες ή τα άλλα αυτοκίνητα. Καθώς η επαφή γίνεται με εξωτερικό βαρύ αντικείμενο, είναι αυτονόητο ότι η γρατζουνιά είναι πιο έντονη και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Εν προκειμένω, η γρατζουνιά μπορεί να επηρεάζει το αστάρι ή το μέταλλο ή και τα δύο ταυτόχρονα.
- Το τρίτο είδος γρατζουνιάς ονομάζεται “Αράχνη” και μπορεί να προκύψει από μη επαγγελματικό γυάλισμα. Σε περίπτωση που έχεις γυαλίσει μόνος σου το αυτοκίνητο με τη χρήση αλοιφαδόρου, δηλαδή με περιστροφικό τριβείο με ειδική βούρτσα, τότε, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν κύκλοι, οι οποίοι είναι περισσότερο εμφανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας με το έντονο φως του ήλιου. Γι’ αυτο σου προτείνουμε, όταν θες να γυαλίσεις το όχημα σου να απευθύνεσαι σε κάποιον επαγγελματία σε συνεργείο που διαθέτει ειδικές γνώσεις, παρά να πειραματίζεσαι μόνος σου, αφού το αποτέλεσμα μπορεί να σε απογοητεύσει.
Πώς να αφαιρέσω τα βαθιά γδαρσίματα;
Αφού διαπιστώσεις, με βάση όσα είπαμε παραπάνω, σε ποια κατηγορία ανήκει η γρατζουνιά στο χρώμα του αυτοκινήτου σου, θα πρέπει να βρεις τον καταλληλότερο τρόπο για να την επιδιορθώσεις. Ακολουθούν οι πιο ενδεδειγμένοι τρόποι αφαίρεσης για τις βαθιές γρατζουνιές:
Χρήση χρώματος για γρατζουνιές
Η πρώτη λύση που προτείνουμε είναι η χρήση χρώματος για γρατζουνιές αυτοκινήτου. Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες υποπεριπτώσεις:
- Αν το αυτοκίνητό σου έχει υποστεί κάποιο βαθούλωμα, τότε είναι απαραίτητο να τρίψεις την επιφάνεια με τριβείο, ώστε να ισιώσει η επιφάνεια. Αν παρά το τρίψιμο, η γρατζουνιά παραμένει, τότε θα χρειαστείς καινούριο αστάρι.
- Σε περίπτωση βαφής μονής επίστρωσης (βαφή με χρώμα που προστατεύεται από την φθορά χωρίς δεύτερη επίστρωση με χρήση βερνικιού) προτείνουμε να βάψεις ολόκληρο το τμήμα του αυτοκινήτου που έχει υποστεί τη φθορά, αλλιώς θα φαίνεται διχρωμία και “μπάλωμα” πάνω στο αυτοκίνητο. Τα δύο χρώματα δεν θα είναι ομογενοποιημένα και θα ξεχωρίζουν με αποτέλεσμα το αισθητικό αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.
- Σε περίπτωση διπλής βαφής επίστρωσης, (βαφή με χρώμα και δεύτερη επίστρωση με χρήση βερνικιού) η οποία είναι υπεύθυνη για τον χρωματισμό μετά το τρίψιμο, μπορείς να περάσεις γύρω γύρω από την προβληματική περιοχή ένα διαλυτικό «σβησίματος» και αμέσως μετά να γυαλίσεις την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας ειδική αλοιφή με αλοιφαδορο.
Χρήση spray
Μία άλλη λύση είναι η χρήση spray για γρατζουνιές αυτοκινήτου. Ακολουθείς ακριβώς τα ίδια βήματα που αναφέραμε παραπάνω. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σπρέι αυτοκινήτου τα οποία σχηματίζουν μια επίστρωση για επιπλέον προστασία από τις γρατζουνιές.
Αλοιφή για βαθιά γδαρσίματα
Ακόμη, θα μπορούσες να δοκιμάσεις αλοιφή για βαθιά γδαρσίματα αυτοκινήτου. Η αλοιφή εφαρμόζεται σωστά με την χρήση αλοιφαδόρου στην επιφάνεια όπου παρατηρείται το πρόβλημα. Αμέσως μετά, πρέπει να εφαρμοστεί μία λεπτότερη αλοιφή γυαλίσματος ή κερί.
Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είσαι βέβαιος για το αποτέλεσμα που μπορείς να επιτύχεις μόνος σου, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία για να σε βοηθήσει με την αντιμετώπιση του γδαρσίματος.
Πώς να προλάβω τα γδαρσίματα -γρατζουνιές;
Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Μπορείς να φροντίσεις το αυτοκίνητό σου και να προνοήσεις, ώστε να αποφύγεις φθορές, όπως γρατζουνιές και γδαρσίματα. Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει διάφορες λύσεις προστασίας του οχήματός σου:
- Χρήση αυτοκόλλητων αυτοκινήτου για γρατζουνιές: τοποθετούνται σε περιοχές της επιφάνειας του αυτοκινήτου οι οποίες είναι ευάλωτες και στις οποίες είναι πιθανότερο να γίνει κάποια γρατζουνιά. Τα αυτοκόλλητα αυτά διατίθενται σε πολλούς τύπους και είδη, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις αυτό που ταιριάζει στο δικό σου αυτοκίνητο. Μερικά από τα συνηθέστερα είναι τα εξής:
- Λεπτά φιλμ που τοποθετούνται κάτω από τα χερούλια της πόρτας.
- Χοντρά ελαστικά που προστατεύουν τα άκρα της πόρτας.
- Χοντρά ελαστικά που προστατεύουν τα άκρα του προφυλακτήρα.
- Κέρωμα της βαφής του αυτοκινήτου κατά προτίμηση 2 φορές ανά έτος. Το κέρωμα όχι μόνο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για γρατζουνιές ή γδαρσίματα (επιφανειακά ή βαθιά), αλλά θα προστατέψει το χρώμα του οχήματός σου τόσο από τους ρύπους, όσο και από την ακτινοβολία. Επομένως, εδώ τα οφέλη είναι πολλαπλά.
- Χρήση προστατευτικών πόρτας τα οποία τοποθετείς, ώστε να προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από γρατζουνιές και γδαρσίματα προερχόμενα από χτυπήματα.
- Χρήση κουκούλας η οποία καλύπτει ολόκληρο το αυτοκίνητό σου. Μπορεί να φαίνεται λίγο κουραστικό και δύσκολο, αλλά είναι μία σίγουρη λύση. Με αυτό το τρόπο το όχημα σας δεν είναι εκτεθειμένο σε τυχαία χτυπήματα που μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο στάθμευσης.
- Wrapping, δηλαδή τοποθέτηση ειδικών μεμβρανών οι οποίες γίνονται από επαγγελματίες και προστατεύουν πλήρως το αυτοκίνητο. Οι μεμβράνες είναι κατασκευασμένες από βινύλιο και έχουν υψηλή αντοχή σε οποιοδήποτε εξωτερικό χτύπημα.
Καταληκτικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προστατεύεις όσο περισσότερο γίνεται το αμάξι σου, ώστε να αποφύγεις μικροφθορές και γδαρσίματα που θα χαλάσουν την εξωτερική του εικόνα. Ακόμη, όμως, και αν δεν τα καταφέρεις, υπάρχουν τρόποι να διορθώσεις τις ατέλειες τόσο μόνο σου όσο και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.