Οι αλυσίδες χιονιού, γίνονται υποχρεωτικές σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κατηγορίας, σύμφωνα με υπουργική απόφαση η οποία έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο κάθε έτους. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, έχουν αυξήσει την ανάγκη για νέα μέτρα προστασίας. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις λέει η υπουργική απόφαση και τα βασικά της σημεία.
Τι λέει η υπουργική απόφαση για τις αντιολισθητικές αλυσίδες;
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κατηγορίας με αντιολισθητικές αλυσίδες ή και άλλα αντιολισθητικά μέσα για παράδειγμα χιονολάστιχα, τα οποία διαθέτουν το αλπικό σύμβολο με την ένδειξη M + S ή χιονοκουβέρτες. Ωστόσο, είναι υποχρεωτικό να έχεις μαζί σου στο αυτοκίνητο τα αντιολισθητικά μέσα, μόνο εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρχές (Αστυνομία, Τροχαίας ή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).
Το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι οι οδηγοί θα πρέπει όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα να εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους με αντιολισθητικά μέσα, να γνωρίζουν πώς να τα τοποθετούν σωστά, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση και να οδηγούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές των αυτοκινήτων και των αντιολισθητικών μέσων. Σε περίπτωση, που δεν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση, δεν είναι υποχρεωμένοι οι οδηγοί να έχουν στο αυτοκίνητό τους αλυσίδες χιονιού ή άλλα αντιολισθητικά μέσα.
Τι ισχύει για τα ενοικιαζόμενα οχήματα;
Με βάση την νέα υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Μεταφορών, στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός του αυτοκινήτου με αλυσίδες χιονιού, μόνο εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή και μόνο εφόσον συμπεριληφθεί στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία που εκμισθώνει το αυτοκίνητο, υποχρεούται να δώσει στον ενοικιαστεί τον αντιολισθητικό εξοπλισμό.
Τι πρόστιμο πληρώνουν οι οδηγοί που δεν έχουν αλυσίδες;
Οι οδηγοί που δεν τηρούν τον Νόμο και σε περίοδο που οι Αρχές το έχουν επισημάνει δεν διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, θα πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ.
Είναι υποχρεωτικά τα μαθήματα τοποθέτησης και αφαίρεσης αλυσίδων χιονιού;
Ναι, στο εξής τα μαθήματα τοποθέτησης και αφαίρεσης αλυσίδων χιονιού έχουν ενταχθεί και το πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των νέων οδηγών. Από την περσινή χρονιά, εκδόθηκε εγκύκλιος του Υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία οι νέοι οδηγοί υποχρεωτικά θα εκπαιδεύονται στην τοποθέτηση και αφαίρεση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τουλάχιστον δύο κινητήριους τροχούς αυτοκινήτων που δεν διαθέτουν ειδικά λάστιχα για χιόνι ή παγετό. Συγκεκριμένα:
Πρακτική Άσκηση: Οι υποψήφιοι οδηγοί, θα λάβουν υποχρεωτική εκπαίδευση για τοποθέτηση και αφαίρεση αλυσίδων χιονιού ή και άλλων αντιολισθητικών μέσων.
Θεωρητική Άσκηση: Οι εκπαιδευτές των υποψήφιων οδηγών, θα πρέπει στο εξής να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε ενότητες που αφορούν την οδήγηση με ειδικά ελαστικά, με μειωμένη πρόσφυση και με την χρήση αντιολισθητικών μέσων.
Πώς γίνεται η ορθή χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων;
- Για την τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού, το όχημα θα πρέπει να σταθμεύει σε ασφαλές σημείο και να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας που ορίζει ο ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο και απόσταση ασφαλείας).
- Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, γίνεται σε δύο τροχούς του κινητήριου άξονα του αυτοκινήτου.
- Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο, διαθέτει παραπάνω από έναν άξονα, η τοποθέτηση των αλυσίδων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Σε περίπτωση που ο οδηγός του αυτοκινήτου διαθέτει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών αλυσίδων, αυτές τοποθετούνται στις μπροστινές ρόδες. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετείται στις πίσω ρόδες.
- Σε οχήματα με διπλά ελαστικά, οι αλυσίδες τοποθετούνται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή ειδάλλως τοποθετούνται στα εξωτερικά λάστιχα, αν δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες.
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το όχημα υποχρεούται να φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, μόνο εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρχές και επιπλέον δεν έχει ειδικά χειμερινά ελαστικά ή αλλιώς χιονολάστιχα. Τι είναι όμως τα χιονολάστιχα;
Τι είναι τα χιονολάστιχα;
Τα χιονολάστιχα, είναι ειδικά χειμερινά λάστιχα, τα οποία διαθέτουν μεγάλη ποσότητα ενός συστατικού «silica» στο πέλμα τους, το οποίο προσφέρει καλύτερη πρόσφυση και αντοχή σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, σε σύγκριση με τα θερινά λάστιχα. Ακόμη, ο σχεδιασμός του πέλματός τους, παρέχει πρόσφυση σε σημεία του δρόμου που συγκεντρώνουν πάγο ή μεγάλη ποσότητα χιονιού. Μπορείς να καταλάβεις αν το όχημά σου διαθέτει χειμερινά λάστιχα από το σύμβολο της κορυφής βουνού που διαθέτει στο εσωτερικό του μια νιφάδα χιονιού και συνήθως εντοπίζεται στο προφίλ των ελαστικών. Επιπλέον, τα ελαστικά M + S (mud and snow) θεωρούνται χιονολάστιχα. Το Υπουργείο Μεταφορών, το τελευταίο διάστημα εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικά τα χιονολάστιχα, για συγκεκριμένους μήνες το χρόνο.
Μπορείς να χρησιμοποιείς χιονολάστιχα την θερινή περίοδο;
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα χιονολάστιχα κατά την θερινή περίοδο φθείρονται αρκετά λόγω του μαλακού τους πέλματος. Οι οδηγίες που δίνουν είναι:
- Η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.
- Δεν παίρνουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Η οδήγηση με χιονολάστιχα σε στεγνούς δρόμους, μπορεί να φθείρει έντονα το πέλμα των ελαστικών.
- Αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες ακόμη κι αν είναι χειμώνας, η ταχύτητα πρέπει να είναι μικρή γιατί υπάρχει πιθανότητα να υπερθερμανθούν τα λάστιχα και να αποκολληθούν κομμάτια από το πέλμα τους.
Πόσο κοστίζουν τα χιονολάστιχα;
Το κόστος των χιονολάστιχων, δεν είναι ακριβότερο από το κόστος των θερινών ελαστικών. Μία μέση τιμή για τέσσερις τροχούς είναι τα 260 ευρώ ενώ η φθηνότερη τιμή για τους θερινούς τροχούς ξεκινάει από 240 ευρώ.
Τα χειμερινά λάστιχα, είναι υποχρεωτικά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που συνηθίζεται να έχουν δύσκολους χειμώνες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Λετονία, η Λιθουανία , η Εσθονία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Κροατία. Ωστόσο και σε αυτές τις χώρες ισχύει η εναλλακτική των αντιολισθητικών αλυσίδων σε περιπτώσεις αυτοκινήτων που διαθέτουν θερινά ελαστικά.