Οι αερόσακοι είναι ένα βασικό κομμάτι της ασφάλειας του αυτοκινήτου που σε περίπτωση ατυχήματος σώζουν ζωές, όπως και η ζώνη. Είναι ειδικά σχεδιασμένα ‘μαξιλαράκια’ τα οποία ανοίγουν αστραπιαία στην περίπτωση πρόσκρουσης και προστατεύουν τους επιβάτες ενός οχήματος ώστε να μη χτυπήσουν στο εσωτερικό του.
Πώς δουλεύουν οι αερόσακοι;
Οι αερόσακοι δουλεύουν με αισθητήρες. Δηλαδή, κάθε σύστημα αερόσακων διαθέτει διάφορους αισθητήρες σύγκρουσης σε πολλαπλά σημεία του αυτοκινήτου τα οποία ελέγχουν την κατάστασή του καθ’ολη τη διάρκεια της διαδρομής.
Στην περίπτωση σύγκρουσης, ο αντίστοιχος αισθητήρας στο σημείο του αυτοκινήτου που έγινε η σύγκρουση θα δώσει εντολή να ανοίξουν οι αερόσακοι, και αυτό θα συμβεί μέσα σε μόλις 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τι σημαίνει αυτό; Στην περίπτωση που χτυπήσεις με το αυτοκίνητο αριστερά, θα ανοίξουν οι αριστεροί αερόσακοι καθώς αυτός ο αισθητήρας θα δώσει το σήμα. Εάν όμως μετά από την αρχική σύγκρουση το αυτοκίνητό σου χτυπήσει και στη δεξιά πλευρά, θα ανοίξουν και οι δεξιοί αερόσακοι.
Από τη στιγμή που ανοίξουν οι αερόσακοι, θα μείνουν φουσκωμένοι πλήρως για περίπου 2-3 δευτερόλεπτα ώστε να προστατεύσουν τους επιβάτες από την πρόσκρουση, όμως μετά θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξεφουσκώνουν για να τους επιτρέψουν την ασφαλή έξοδο από το αυτοκίνητο.
Πότε ανοίγουν οι αερόσακοι και σε ποιες ταχύτητες;
Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι να ανοίγουν τη στιγμή της πρόσκρουσης, και συγκεκριμένα:
- Πάνω από 20χλμ/ώρα σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης με σταθερό εμπόδιο
- Πάνω από 30χλμ/ώρα σε περίπτωση πρόσκρουσης σε κολόνες
- Πάνω από 40χλμ/ώρα σε περίπτωση σύγκρουσης με όχημα ίδιας κατηγορίας
- Πάνω από 50χλμ/ώρα σε περίπτωση πλαγιομετωπικής σύγκρουσης με όχημα ίδιας κατηγορίας
Είναι αποτελεσματικοί οι αερόσακοι;
Ναι. Οι αερόσακοι, σε συνδυασμό με τις ζώνες ασφαλείας, μπορούν να σώσουν ζωές. Μην ξεχνάς, οι αερόσακοι από μόνοι τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί, η ζώνη ασφαλείας (ή και η προέκτασή της) είναι το βασικότερο μέσο συγκράτησης σε περίπτωση σύγκρουσης.
Το πόσο αποτελεσματικοί είναι οι αερόσακοι δεν μπορεί ακριβώς να καταγραφεί, παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία για τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία των αερόσακων, τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων μειώθηκε από τους 6.915 στους 1.346, μεταξύ 1980 και 2019. Αν αναλογιστούμε πως στο διάστημα αυτό τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους έχουν υπερπολλαπλασιαστεί, αντιλαμβανόμαστε πως οι αερόσακοι έχουν συμβάλλει σημαντικά στο σώσιμο ανθρώπινων ζωών.
Χρειάζονται σέρβις ή συντήρηση οι αερόσακοι;
Όχι, οι αερόσακοι δεν χρειάζονται ούτε σέρβις, ούτε συντήρηση, είναι φτιαγμένοι να λειτουργούν καθ’όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου. Παρ’ολα αυτά, στην περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα και ανοίξουν οι αερόσακοι, μετά θα χρειαστεί μια ειδική διαδικασία ώστε να επανατοποθετηθούν στη θέση τους και να λειτουργούν σωστά.
Ποιοι τύποι αερόσακων υπάρχουν;
Κάθε αυτοκίνητο, ανάλογα τον κατασκευαστή έχει και διαφορετικό αριθμό αερόσακων. Παρακάτω ετοιμάσαμε μια λίστα με όλους τους τύπους αερόσακων που υπάρχουν.
- Εμπρόσθιοι αερόσακοι: Βρίσκονται στο τιμόνι για τον οδηγό και στο ταμπλό για τον συνοδηγό.
- Πλευρικοί αερόσακοι: Βρίσκονται στο πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων και χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες. Αυτούς που προστατεύουν το στήθος, την κοιλιά και τη λεκάνη από μετωπικές και πλευρικές συγκρούσεις.
- Κεντρικοί αερόσακοι: Βρίσκονται ανάμεσα στον οδηγό και τον συνοδηγό.
- Αερόσακοι γονάτων: Βρίσκονται κάτω από το τιμόνι και το ντουλαπάκι του συνοδηγού.
- Αερόσακοι πεζών: Βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και μειώνουν τους τραυματισμούς σε περιπτώσεις σύγκρουσης με πεζούς.
- Αερόσακος ζώνης ασφαλείας: Βρίσκονται μέσα στις ζώνες ασφαλείας και προστατεύουν τους επιβάτες από μυοσκελετικούς τραυματισμούς.
FAQs
Μπορώ να απενεργοποιήσω τους αερόσακους;
Ναι μπορείς. Πολλά αυτοκίνητα σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα ειδικά για τη θέση του συνοδηγού. Στην περίπτωση που θέλεις να μεταφέρεις ένα παιδικό καρεκλάκι για παράδειγμα, αυτή είναι μια χρήσιμη ρύθμιση.
Ελέγχουν τους αερόσακους στο σέρβις;
Συνήθως όχι. Στα τακτικά σέρβις του αυτοκινήτου σου, ο μηχανικός δεν θα τσεκάρει τους αερόσακους παρά μόνο αν υπάρχει κάποια ένδειξη στο ταμπλό.
Οι μηχανές έχουν αερόσακο;
Ναι. Από το 2005 όπου η Honda παρουσίασης το πρώτο μοντέλο μηχανής με αερόσακο, πλεόν πολλές μηχανές διαθέτουν. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οδηγό.