Είναι γεγονός πως τα φρένα είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του αυτοκινήτου που καθορίζουν την ασφάλειά σου στην οδήγηση. Πολλοί από εμάς παραλείπουμε τη σωστή και συχνή συντήρησή τους με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ξαφνικά προ εκπλήξεως. Για να μη σου τύχει και πας με «σπασμένα φρένα» λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ακολουθήσεις αυτά τα απλά βήματα για να διατηρήσεις τα φρένα του αυτοκινήτου σου σε κορυφαία κατάσταση.
Μην ξεχνάς να αλλάζεις υγρό φρένων
Το υγρό φρένων είναι το Α και το Ω για τη σωστή συντήρηση των φρένων. Το υγρό αυτό έχει την τάση να απορροφά υγρασία, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται και να μειώνει αισθητά την απόδοση των φρένων. Καλό θα ήταν να αλλάζεις υγρό κάθε 10,000 χιλιόμετρα, ή κάθε δύο χρόνια. Αυτό βέβαια είναι ενδεικτικό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που οδηγείς αλλά και τι είδους χρήση κάνεις στο αυτοκίνητό σου. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ρωτήσεις το μηχανικό σου προτού κάνεις κάποια κίνηση. Εκείνος θα σε συμβουλεύσει για το τι είναι καλύτερο για το αυτοκίνητο.
Απαραίτητη είναι και η εξαέρωση της γραμμής φρένων
Αφότου αλλάξεις τα υγρό φρένων, ιδανικά πρέπει να κάνεις και εξαέρωση των γραμμών. Ο λόγος που αυτό το βήμα είναι σημαντικό για τη διατήρηση των φρένων σου σε κορυφαία κατάσταση, οφείλεται στο γεγονός ότι παγιδεύεται αέρας στις γραμμές και ρίχνει την απόδοση τους. Οι ειδικοί συνιστούν εξαέρωση κάθε 2-3 χρόνια αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον μηχανικό σου.
Τσέκαρε δαγκάνα, δίσκους, και τακάκια
Το σύστημα φρένων λειτουργεί μέσω της πίεσης που ασκείται από το υγρό φρένων στα τακάκια μέσω της δαγκάνας. Μέσα στις δαγκάνες βρίσκονται τα τακάκια τα οποία όταν πατάς φρένο, έρχονται σε επαφή με τους δίσκους και καθώς τρίβονται, το αυτοκίνητο επιβραδύνει. Γι’αυτό πρέπει να ελέγχεις τα εξής:
- Η δαγκάνα να είναι σε καλή κατάσταση χωρίς υπερβολική σκουριά ή άλλες ενδείξεις φθοράς.
- Τα τακάκια να μην έχουν αλλοιωθεί πολύ λόγω της τριβής με το δίσκο. Κάποιοι κατασκευαστές ενσωματώνουν είτε έναν αισθητήρα στα τακάκια και όταν φθαρούν ανάβει ένδειξη στο ταμπλό, είτε ένα μεταλλικό συρματάκι ώστε όταν χαλάσουν να δημιουργείται ένας έντονος μεταλλικός ήχος.
- Ο δίσκος να μην έχει φθορά μεγαλύτερη των 3 με 4 χιλιοστών στο κομμάτι που τρίβεται με το τακάκι.
Όλα αυτά μπορείς να τα ελέγξεις στο συνεργείο είτε όταν πας για σέρβις είτε σε έναν απλό έλεγχο.
Η σωστή χρήση των φρένων κατά τη διάρκεια της οδήγησης βοηθά στη διατήρησή τους
Εάν όσο οδηγείς χρησιμοποιείς το σύστημα των φρένων σωστά μπορείς να επιμηκύνσεις τη διάρκεια ζωής τους και να αποφύγεις σημαντικές βλάβες.
Κράτα τις αποστάσεις ασφαλείας και μη φρενάρεις απότομα
Τα απότομα φρεναρίσματα δε βοηθούν στη σωστή διατήρηση των φρένων σε καλή κατάσταση. Κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας θα περιορίσεις τις πιθανότητες να χρειαστεί να φρενάρεις απότομα, αλλά παράλληλα θα ακολουθείς και τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.
Πρόσεχε στις κατηφόρες
Τα φρεναρίσματα στις κατηφόρες είναι συχνά και συνήθως έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια. Προσοχή λοιπόν στις κατηφόρες, μην αναπτύσσεις μεγάλη ταχύτητα ώστε να είναι πιο μαλακά τα φρεναρίσματα σου.
Προσοχή στο ολισθηρό οδόστρωμα
Στην περίπτωση που οδηγείς σε χιόνι, πάγο , ή βρεγμένο δρόμο τα φρένα σου ανταποκρίνονται πιο αργά απ’ότι συνήθως. Μεγάλη προσοχή λοιπόν χρειάζεται όταν οδηγείς σε τέτοιες συνθήκες, να είσαι σε εγρήγορση και να αποφεύγεις απότομες κινήσεις.