Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 τέθηκε σε εφαρμογή ο Δακτύλιος 2024 για την πόλη της Αθήνας και φέρνει νέα δεδομένα για την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
Όπως το 2023, έτσι και στον Δακτύλιο του 2024, ο οποίος θα ισχύσει μέχρι τις 18 Ιουλίου 2025, οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν μεν να προμηθεύονται τις ειδικές κάρτες για ελεύθερη είσοδο και έξοδο, αλλά αυτές δεν τους εξασφαλίζουν πλέον ελεύθερη κίνηση σε όλους τους δρόμους που περιλαμβάνονται στον Δακτύλιο.
Δακτύλιος 2024: 4 ζώνες κυκλοφορίας για τους μόνιμους κατοίκους
Πιο αναλυτικά, τα όρια του Δακτυλίου παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, οι κάτοικοι σε περιοχές εντός του Δακτυλίου θα μπορούν με την ειδική κάρτα να κινούνται μόνο μέσα σε προκαθορισμένη ζώνη, αναλόγως του τόπου κατοικίας τους, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς εκεί.

Από 81€ το έτος
για βασική ασφάλεια αυτοκινήτου από την Anytime με χρήση κωδικού Deals For You
Οι 4 ζώνες είναι οι εξής:
- Α Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Ριζάρη – Λ. Βασ. Σοφίας – Βασ. Γεωργίου Α’ – Σταδίου – Αιόλου – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.
- Β Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αιόλου – Σταδίου – Ερμού – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου -Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).
- Γ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Ερμού – Πλατεία Συντάγματος – Λ. Αμαλίας – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Καλλιρρόης – Παναγή Τσαλδάρη – Χαμοστέρνας – Πειραιώς -Ερμού.
- Δ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας – Ριζάρη – Σπ. Μερκούρη – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Α. Φραντζή – Καλλιρρόης – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ. Βασ. Σοφίας.
Οι ειδικές κάρτες για την κάθε ζώνη κυκλοφορίας θα έχουν αντίστοιχο χρώμα και θα αναγράφουν τα εξής στοιχεία του κατόχου:
- Ονοματεπώνυμο
- Διεύθυνση κατοικίας
- Αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
Ποια είναι τα όρια του δακτυλίου;
Στα όρια του δακτυλίου περιλαμβάνονται μεγάλες λεωφόροι και οδοί στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα η εκ περιτροπής διέλευση ισχύει στο δακτύλιο που σχηματίζεται στην περιοχή από, «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».
Εξαιρούνται από τα μέτρα του δακτυλίου οι οριακές λεωφόροι και οδοί που βρίσκονται στο μικρό δακτύλιο.
Ποιο είναι το ωράριο του Δακτυλίου;
Ο δαχτύλιος ισχύει τις παρακάτω ώρες και μέρες:
- Δευτέρα έως Πέμπτη: 07.00 - 20.00
- Παρασκευή: 07.00 έως τις 15.00.
- Σαββατοκύριακα, ημέρες επίσημων αργιών και ημέρες που μπορεί να υπάρχουν απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο δακτύλιος δεν ισχύει.
- Τις ζυγές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα των οποίων ο αριθμός κυκλοφορίας τελειώνει σε ζυγό αριθμό (2,4,6,8).
- Τις μονές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα των οποίων ο αριθμός κυκλοφορίας τελειώνει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9).
Πότε δεν ισχύει ο δακτύλιος;
Τα μέτρα του δακτυλίου δεν ισχύουν:
- Σαββατοκύριακα, επίσημες αργίες και ημέρες απεργιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
- 3 μήνες τον χρόνο. Συνήθως απ’τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Ποια οχήματα έχουν δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης;
- Αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
- Οχήματα φυσικού αερίου και **υγραερίου (**εκ κατασκευής και όχι τροποποιημένα)
- EURO 6 αυτοκίνητα, με ημερομηνία ταξινόμηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 31.12.2020. Οι εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα δεν ξεπερνούν τα 120 γρ./χλμ.
- Τα EURO 6 αυτοκίνητα, που έχουν ταξινομηθεί εντός της Ε.Ε. από 1.01.2021 κι έπειτα και οι εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα δεν ξεπερνούν τα 145 γρ./χλμ.
Επιπλέον κατηγορίες οχημάτων που εξαιρούνται είναι:
- Ιατρών με ειδικό σήμα, φυσικοθεραπευτών αλλά και αναπήρων πολέμου.
- Μεταφοράς ΑΜΕΑ ( θα πρέπει να διαθέτουν Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες) ή ασθενών που κάνουν συχνά θεραπείες, εφόσον διαθέτουν σχετική βεβαίωση από το ίδρυμα που νοσηλεύονται.
- Μεταφοράς ιατροφαρμακευτικών υλικών.
- Νεκροφόρες και εκπαιδευτικά αυτοκίνητα από σχολές οδηγών που εδρεύουν εντός δακτυλίου.
- Τα κρατικά αυτοκίνητα ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, τα οποία ξεχωρίζουν αφού διαθέτουν ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας ή εμφανή σήματα των υπηρεσιών τους.
- Τα οχήματα των επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο εφόσον εκδώσουν το ειδικό σήμα κυκλοφορίας.
Δεν ανήκω στις παραπάνω κατηγορίες. Δεν μπορώ να μπω στον δακτύλιο;
Μπορείς, αλλά αυτό εξαρτάται απ’τον μήνα και την πινακίδα κυκλοφορίας σου.
Αν το τελευταίο νούμερο της πινακίδας σου είναι μονός αριθμός (1,3,5,7,9) τότε μπορείς να μπεις στον δακτύλιο στις μονές μέρες του μήνα (π.χ. 5 Φεβρουαρίου, 13 Μαρτίου κ.ο.κ.)
Αν το τελευταίο νούμερο της πινακίδας σου είναι ζυγός αριθμός (0,2,4,6,8) τότε μπορείς να μπεις στον δακτύλιο τις ζυγές μέρες του μήνα (π.χ. 4 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου κ.ο.κ.).
από 87€ το έτος
Πώς εκδίδεται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου;
Μέσα από την εφαρμογή του gov.gr στην ενότητα «Σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας».
Για την έκδοση της κάρτας θα χρειαστείς:
- τους προσωπικούς σου κωδικούς του TAXISnet
- τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σου
- τον ΑΦΜ
Με την ταυτοποίηση των στοιχείων σου εκδίδεται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου, το οποίο διαθέτει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης.
👉Δες εδώ αν είσαι δικαιούχος για κάρτα δακτυλίου και τι πρέπει να κάνεις για να την βγάλεις
Τι ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων;
Οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, μπορούν να κυκλοφορούν με τη χρήση ειδικής κάρτας εισόδου και εξόδου, την οποία εκδίδουν μέσω του gov.gr. Με την άδεια αυτή, μπορούν να εξέρχονται από το δακτύλιο από τη συντομότερη διαδρομή και να εισέρχονται στο δακτύλιο για να επιστρέψουν στην κατοικία τους, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή.
Ποιο είναι το διοικητικό πρόστιμο για το δακτύλιο;
Η παραβίαση του δακτυλίου, φέρει διοικητικό πρόστιμο που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218), ορίζεται στα 100 ευρώ.