Είχες την ατυχία να σου πάρουν τις πινακίδες μαζί με το δίπλωμα; Σίγουρα για ένα μεγάλο διάστημα δε μπορούσες να οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου, όμως τώρα ήρθε η ώρα να πάρεις τις πινακίδες σου πίσω.
Για να δούμε λοιπόν, ποια είναι η διαδικασία παραλαβής πινακίδων μετά από αφαίρεση, τι πρέπει να κάνεις και τι δικαιολογητικά χρειάζεσαι για να την ολοκληρώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Αφαίρεση πινακίδων: Τι κάνω;
Και σε ποιον δεν έχει συμβεί, να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε θέση που δεν είσαι και σίγουρος αν επιτρέπεται, γυρνάς από τη βόλτα σου και βλέπεις ότι σου έχουν πάρει τις πινακίδες.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις τον λόγο της αφαίρεσης. Στην περίπτωση που δε σε έχουν σταματήσει στο δρόμο για κάποια παράβαση που έκανες ενώ οδηγείς, τα πιο πιθανά ενδεχόμενα είναι το παράνομο παρκάρισμα.
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πάρεις πίσω τις πινακίδες σου;
Για την ανάκτηση των πινακίδων σου, χρειάζεσαι τα εξής δικαιολογητικά.
Για ιδιωτικά οχήματα
- Διπλότυπο Είσπραξης από το Ταμείο της Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας ή Ταμείο του Δήμου/Tροχαίας του Δήμου όπου πήρες την κλήση, ή απόδειξη Ταχυδρομείου (εφόσον η καταβολή του προστίμου έχει τελεστεί μέσω ΕΛ.ΤΑ.).
- Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας οχήματος
- Πρωτότυπη ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης του κατόχου του αυτοκινήτου
- Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο απαιτείται εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής
Για εταιρικά οχήματα
Όλα τα παραπάνω έγγραφα που απαιτούνται για ιδιωτικά οχήματα μαζί με:
- Εξουσιοδότηση από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής
- Καταστατικό ή ΦΕΚ σύστασης της εταιρείας από το οποίο να φαίνεται ο νόμιμος εκπρόσωπος της
Για οχήματα leasing
Όλα τα παραπάνω έγγραφα που απαιτούνται για ιδιωτικά οχήματα μαζί με:
- Μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ, στο οποίο να φαίνεται ότι ο παραλήπτης των πινακίδων κυκλοφορίας είναι και ο προσωρινός κάτοχος του αυτοκινήτου.
- Εξουσιοδότηση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της μισθώτριας εταιρείας θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής,
- Καταστατικό ή ΦΕΚ σύστασης της εταιρείας από το οποίο να φαίνεται ο νόμιμος εκπρόσωπος της.
Μπορώ να κάνω ένσταση για αφαίρεση πινακίδων;
Αν πιστεύεις ότι η αφαίρεση των πινακίδων σου ήταν άδικη ή λανθασμένη, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μια ένσταση. Συγκεκριμένα θα πρέπει να:
- Μαζέψεις αποδεικτικά στοιχεία: Έγγραφα ή φωτογραφίες που μπορεί να υποστηρίξουν την ένστασή σου.
- Καταθέσεις την ένσταση: Η ένσταση για αφαίρεση πινακίδων πρέπει να κατατεθεί στην αρχή που επέβαλε την αφαίρεση, μέσα σε 10 μέρες από την ημέρα της παράβασης.
- Δεις αν υπάρχει υπόδειγμα ένστασης: Μπορείς επίσης να εξετάσεις διαθέσιμα υποδείγματα για να κάνεις πιο σωστά την ένστασή σου.
Eναλλακτικά, μπορείς να καταθέσεις την έναστασή σου online εδώ βάζοντας τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.
Αφαίρεση πινακίδων για 10, 20, ή 60 ημέρες
Η διάρκεια για την οποία ενδέχεται να σου πάρουν τις πινακίδες ποικίλλει ανάλογα με την παράβαση που έχεις κάνει. Η αρμόδιες αρχές μπορούν να σου αφαιρέσουν τις πινακίδες για 10, 20 ή 60 ημέρες.
- 10 μέρες: Μικρές παραβάσεις όπως παράνομο παρκάρισμα.
- 20 μέρες: Επαναλαμβανόμενες ή πιο σοβαρές παραβάσεις όπως η παρεμπόδιση κυκλοφορίας.
- 60 ημέρες: Πολύ σοβαρές παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή το παρκάρισμα μπροστά σε ράμπα ΑΜΕΑ.
Γίνεται να μου πάρουν τις πινακίδες χωρίς πρόστιμο;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να σου πάρουν τις πινακίδες χωρίς να σου επιβάλλουν κάποιο πρόστιμο. Συνήθως αυτό συμβαίνει για παραβάσεις σε θέματα ασφάλειας ή όταν το αυτοκίνητό σου θεωρείται επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.
Για να τις πάρεις πίσω σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί να προσκομίσεις έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.
Τι αλλάζει στην αφαίρεση πινακίδων με βάση το νέο ΚΟΚ;
To βασικό στοιχείο που αλλάζει με βάση το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται με το που σου αφαιρεθούν οι πινακίδες. Δηλαδή, αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα, ήταν πως το αυτοκίνητο πρέπει να μείνει ακινητοποιημένο για όσο διάστημα σου έχουν πάρει τις πινακίδες.
Πλέον δε θα ισχύει αυτό. Οι πινακίδες θα επιστρέφονται άμεσα στον ιδιοκτήτη του οχήματος με την προϋπόθεση όμως ότι ο οδηγός ο οποίος πήρε την κλήση, θα παραδώσει το δίπλωμά του για όσο διάστημα αναφέρει ο νόμος.
Έτσι τιμωρείται ο οδηγός που έκανε την παράβαση και όχι το αυτοκίνητο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται κανονικά από άλλους οδηγούς που συμπεριλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.