Η αλήθεια είναι πως το πάρκινγκ είναι μια πικρή ιστορία, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.
Οι δρόμοι είναι στενοί, οι θέσεις περιορισμένες με αποτέλεσμα να καταλήγεις να κάνεις κύκλους γύρω γύρω ή να πας σε ιδιωτικό πάρκινγκ. Για να δούμε λοιπόν ποια είναι η νομοθεσία για πάρκινγκ στο δρόμο που μπορείς να παρκάρεις και που όχι.
Πού επιτρέπεται να παρκάρω;
Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι μπορείς να παρκάρεις οπουδήποτε, εκτός εάν υπάρχει ειδική σήμανση ή διαγράμμιση πως απαγορεύεται η στάθμευση. Αυτό με την προϋπόθεση βέβαια πως δεν παρεμποδίζεις την κυκλοφορία είτε οχημάτων είτε πεζών.
Στο κέντρο της Αθήνας, μπορείς να παρκάρεις μόνο στις ειδικές θέσεις που σηματοδοτούνται από λευκή γραμμή και υπάρχει κατακόρυφη σήμανση Ρ60-Ρ με πληρωμή. Εκεί, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή My Athens Pass ή μια κάρτα από το περίπτερο μπορείς να παρκάρεις με πληρωμή για maximum 3 ώρες.
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι όπου παρκάρεις θα πρέπει να προτιμάς τη δεξιά μεριά του δρόμου, εκτός εάν πρόκειται για μονόδρομο ή υπάρχει ειδική σήμανση.
Ποιος μπορεί να παρκάρει σε θέση ΑμεΑ
Μόνο άτομα με αναπηρία που διαθέτουν το ειδικό Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ (μπλε κάρτα) έχουν δικαίωμα να παρκάρουν σε θέσεις που προορίζονται για ΑμεΑ. Αυτές οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά το όχημα του δικαιούχου και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ορισμένα ιατρικά προβλήματα που αναγνωρίζονται από το νόμο.
Πού απαγορεύεται η στάθμευση;
Το πού δεν μπορείς να παρκάρεις είναι ίσως λίγο πιο ξεκάθαρο από το πού μπορείς να παρκάρεις σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Για να δούμε λοιπόν πού απαγορεύεται να σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου.
-
Στάθμευση σε θέση ΑΜΕΑ
Όπως είναι λογικό, η στάθμευση σε θέση ΑΜΕΑ ή σε ράμπα αναπήρων απαγορεύεται αυστηρά, εκτός αν διαθέτεις τα απαραίτητα έγγραφα που αναφέραμε παραπάνω. Το πρόστιμο είναι τσουχτερό, και αγγίζει τα 200 ευρώ, ενώ θα σου αφαιρεθούν οι πινακίδες και το δίπλωμα για 3 μήνες. Εκτός αυτών, θα πάρεις και 9 πόντους στο δίπλωμα.
-
Παρκάρισμα μπροστά από την είσοδο πάρκινγκ
Επίσης ένα σημείο που απαγορεύεται το παρκάρισμα είναι οι είσοδοι ιδιωτικών χώρων πάρκινγκ. Το πρόστιμο φτάνει τα 80 ευρώ, άσε που αν ο ιδιοκτήτης καλέσει την τροχαία θα σου πάρει το αυτοκίνητο ο γερανός.
-
Στάθμευση σε κίτρινη λωρίδα
Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις σχετικά με τη στάθμευση ενός οχήματος όταν πρόκειται για κίτρινη γραμμή:
-
Διακεκομμένη κίτρινη γραμμή στα όρια του πεζοδρομίου σημαίνει πως απαγορεύεται να παρκάρεις σε αυτό το σημείο.
-
Ζικ ζακ κίτρινη γραμμή κατά μήκος του δρόμου από τη μια πλευρά (βλ. εικόνα), δηλώνει απαγόρευση στάθμευσης. Εάν η γραμμή αυτή διακόπτεται σε κάποιο σημείο και υπάρχει ένδειξη στάσης λεωφορείου, και πάλι δεν επιτρέπεται να παρκάρεις.
-
Συνεχόμενη κίτρινη γραμμή στην εσωτερική πλευρά του οδοστρώματος επίσης υποδηλώνει απαγόρευση στάθμευσης.
-
-
Στάθμευση σε θέση κατοίκων
Εάν είσαι κάτοικος της περιοχής και διαθέτεις την ειδική κάρτα του δήμου μπορείς βεβαίως να παρκάρεις ελεύθερα. Εάν όμως δεν είσαι κάτοικος και παρκάρεις σε θέση κατοίκων, η κλήση είναι βέβαιη. Οι θέσεις κατοίκων σημειώνονται με μπλε γραμμή στο οδόστρωμα.
-
Παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο
Το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο προφανώς και απαγορεύεται καθώς εμποδίζει την κυκλοφορία των πεζών αλλά και των ΑΜΕΑ, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ΚΟΚ. Το πρόστιμο αγγίζει τα 80 ευρώ.
-
Παρκάρισμα σε διάβαση πεζών
Και εδώ το παρκάρισμα απαγορεύεται και θα κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο εάν σταθμεύσεις και πέσεις σε έλεγχο της τροχαίας.
-
Στάθμευση στην αριστερή πλευρά του δρόμου
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η στάθμευση στην αριστερή πλευρά του δρόμου απαγορεύεται, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχει ειδική σήμανση ή πρόκειται για μονόδρομο με αντίστοιχη σήμανση.
- Η στάθμευση σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων από σιδηροδρομική διάβαση απαγορεύεται και σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από πυροσβεστικά σημεία
- Δεν επιτρέπεται επίσης η λεγόμενη διπλή γραμμή το παρκάρισμα δηλαδή παράπλευρα από άλλο όχημα.
- Απαγορεύεται να παρκάρεις σε είσοδο/έξοδο πεζόδρομου
Μπορούν να παρκάρουν έξω από το σπίτι μου;
Εφόσον δεν υπάρχει κάποια σήμανση όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, η απάντηση είναι ναι.
Ο δρόμος έξω από το σπίτι μας είναι δημόσιος και μπορεί να παρκάρει όποιος θέλει, νόμιμα. Έτσι, αν έχεις βάλει καρέκλες, κώνους ή οποιοδήποτε φυσικό εμπόδιο βάσει ΚΟΚ παρανομείς, αφού έχεις κάνει κατάληψη τμήματος του δρόμου κι εμποδίζεις άλλα οχήματα να παρκάρουν σε δημόσιο χώρο.
Το πρόστιμο για την κατάληψη δρόμου είναι στα 400€.
Η μοναδική περίπτωση όπου μπορείς να βάλεις εμπόδια στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι σου είναι αν πάρεις άδεια από τον Δήμο ή την Κοινότητά σου, έπειτα απ’ την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.
Επειδή τα πρόστιμα για το παράνομο παρκάρισμα είναι πλέον τσουχτερά, καλό θα ήταν να προσέχεις πού αφήνεις το αυτοκίνητό σου, όχι μόνο για να αποφύγεις τυχόν κλήσεις αλλά και για να βοηθήσεις στη βελτίωση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών.
Μην ξεχνάς άλλωστε την ύπαρξη του Bonus Malus στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, όπου κρατείται το ιστορικό των παραβάσεών σου ως οδηγός, το οποίο θα επηρεάσει και το κόστος της επόμενής σου ασφάλειας.