Είναι ακόμα μία τυπική μέρα που σε βρίσκει στο δρόμο να οδηγείς το αυτοκίνητό σου. Αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε γκαζώνεις, είτε οδηγείς σε χαμηλές ταχύτητες αισθάνεσαι το όχημα σου να κλωτσάει, να “μπουκώνει”. Μην αγχώνεσαι, συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για το “μπούκωμα”, αλλά κυρίως για το “ξεμπούκωμα” του αυτοκινήτου σου.
Γιατί μπουκώνει το αυτοκίνητο μου;
Για να μάθεις πώς ξεμπουκώνει το αυτοκίνητο, πρέπει πρώτα να βρεις τις αιτίες που μπουκώνει. Οι λόγοι που μπουκώνει ένα αυτοκίνητο είναι πολύ συγκεκριμένοι.
-
Βουλωμένη τρόμπα βενζίνης
Έχεις παρατηρήσει ότι το όχημα σου δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, είναι ασταθές στο ρελαντί, σου σβήνει κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αποδίδει λιγότερο από πριν; Αν η απάντηση σε ένα ή περισσότερα από αυτά είναι ναι, τότε καλό θα είναι να ελέγξεις την τρόμπα βενζίνης. Θα την βρεις προσκολλημένη στον κινητήρα ή πάνω στο πλαίσιο του αυτοκινήτου στα παλαιότερα μοντέλα και στα πιο σύγχρονα μέσα στο ντεπόζιτο καυσίμων. Για την αλλαγή της σου προτείνουμε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, ώστε να αποφευχθεί κάποια σοβαρότερη ζημιά.
-
Χαλασμένος καταλύτης
Η δουλειά του καταλύτη είναι συγκεκριμένη, αλλά πολύ σημαντική. Συλλέγει τα επιβλαβή αέρια και τα μετατρέπει σε λιγότερο επιβλαβή. Ο κίνδυνος, μερικής ή ακόμα και ολικής, καταστροφής του είναι σχετικά υψηλός, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στον κινητήρα και στο σιγαστήρα εξάτμισης, συνεπώς είναι εκτεθειμένος σε εξωτερικές ζημιές, αλλά και σε εσωτερικές βλάβες.
Αν παρατηρείς κάποιο από τα παρακάτω, τότε ο καταλύτης σου ίσως χρειάζεται επιπλέον έλεγχο.
- Ο κινητήρας σου δεν αποδίδει όπως πριν
- Χρειάζεται να γεμίσεις το ντεπόζιτο περισσότερες φορές
- Το σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου σου δε λειτουργεί στο 100%
- Παρατηρείς ατμό καυσίμου στο καρμπυρατέρ
- Το αυτοκίνητο σου εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ρύπων
-
Φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων DPF σε κινητήρα Diesel
Το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων DPF βοηθά στη μείωση των βλαβερών ρύπων. Ο τρόπος λειτουργίας του φίλτρου είναι αρκετά κατανοητός. Συλλέγει τα σωματίδια τα οποία προκαλούνται από τα καυσαέρια του κινητήρα, όσο το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Στη συνέχεια, με τη διαδικασία της “ανανέωσης¨, αυτά τα σωματίδια καίγονται και το φίλτρο εκκενώνεται. Για να γίνει όμως αυτό, ο κινητήρας πρέπει να έχει φτάσει σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.
Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως αν οδηγείς το αυτοκίνητό σου μόνο σε κοντινές αποστάσεις και ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, ο κινητήρας θα δυσκολευτεί να πιάσει κανονική θερμοκρασία, το φίλτρο θα «μπουκώσει» και μετά από κάποιο καιρό θα αχρηστευτεί.
-
Βουλωμένο φίλτρο αέρα
Το φίλτρο αέρα είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα των ακαθαρσιών που απορροφώνται από τον κινητήρα. Όταν αυτό υπολειτουργεί, επηρεάζεται και η σωστή λειτουργία του κινητήρα, καθώς εισέρχεται μικρότερη ποσότητα αέρα σε αυτόν. Η διάρκεια ζωής του φίλτρου αέρα εξαρτάται αφενός από τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημα και αφετέρου από το περιβάλλον που αυτό κινείται.
Πώς «ξεμπουκώνει» το αυτοκίνητό μου;
Τώρα που κατάλαβες ποιες είναι οι αιτίες που μπορούν να κάνουν το αυτοκίνητο σου να μπουκώσει, σου έχουμε και τις λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το άμεσο “ξεμπούκωμα” του.
- Αν λοιπόν το μπούκωμα οφείλεται στη βουλωμένη τρόμπα βενζίνης, για αρχή άλλαξε πρατήριο βενζίνης, διότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείς να είναι κακής ποιότητας. Καλό θα ήταν να μην περιμένεις να τελειώσει το καύσιμο σου μέχρι να το ανανεώσεις, καθώς αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως υπερθέρμανση της αντλίας βενζίνης και τη μετέπειτα καταστροφή της.
- Στην περίπτωση που ο καταλύτης είναι χαλασμένος, απαραίτητο είναι να απευθυνθείς όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε έναν ειδικό και να τον ενημερώσεις για οτιδήποτε διαφορετικό έχεις παρατηρήσει στο αυτοκίνητο.
- Αν το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων DPF που διαθέτεις είναι βουλωμένο, απλά οδήγησε το αυτοκίνητο σου για κάποια ώρα σε μεγάλο δρόμο, ιδανικά αυτοκινητόδρομο, έτσι ώστε να πιάσει σχετικά υψηλή ταχύτητα. Αν συνεχίζει να είναι μπουκωμένο, τότε θα χρειαστεί να το αλλάξεις.
- Τέλος, για να “ξεμπουκώσεις” το φίλτρο αέρος φρόντισε να το καθαρίζεις τακτικά και σωστά, αφού έχεις βεβαιωθεί ότι είναι καλής ποιότητας και να πηγαίνεις συχνά το αυτοκίνητο για έλεγχο στο συνεργείο.