Tips

Ακύρωση μεταβίβασης αυτοκινήτου: πώς λειτουργεί;

Έκανες όλα τα χαρτιά, τα συμφώνησες με τον αγοραστή και είσαι έτοιμος να ολοκληρώσεις τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου σου.

Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι τέλεια, κάτι πάει στραβά. Ίσως, ο νέος κάτοχος του οχήματος δεν ακολούθησε τη διαδικασία μεταβίβασης και τα στοιχεία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου παρέμειναν στο όνομά σου.

Μπορείς να προχωρήσεις σε ακύρωση μεταβίβασης αυτοκινήτου;

Τι είναι η ακύρωση μεταβίβασης αυτοκινήτου;

Ακύρωση μεταβίβασης αυτοκινήτου είναι η υπεύθυνη δήλωση που κάνεις στο κράτος, πως δηλαδή δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του αυτοκινήτου σου από την πλευρά του αγοραστή.

Παρακάτω θα δούμε:

  1. Γιατί πρέπει να προχωρήσεις σε ακύρωση της μεταβίβασης
  2. Πότε μπορείς να ακυρώσεις την μεταβίβαση αυτοκινήτου
  3. Πώς μπορείς να την ακυρώσεις
  4. Τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς

Τι πρόβλημα προκύπτει αν δεν ακολουθηθεί σωστά η διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτου;

Αν έχεις μεταβιβάσει τα αυτοκίνητό σου σε κάποιον άλλο, ο οποίος δεν έχει βγάλει νέα άδεια κυκλοφορίας, ενδέχεται να έχεις σοβαρές συνέπειες, και όχι μόνο οικονομικές, όπως:

  1. Εξακολουθείς να πληρώνεις όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου (τέλη κυκλοφορίας, τεκμαρτά έξοδα συντήρησης, κλπ.)
  2. Θα εμπλακείς σε δικαστικούς αγώνες ή πρόστιμα αν το αυτοκίνητο συνεχίζει να κυκλοφορεί με την παλιά άδεια.
  3. Θα αντιμετωπίσεις προβλήματα με το νόμο ως ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος.

Πότε μπορείς να ακυρώσεις την μεταβίβαση αυτοκινήτου;

Όταν η διαδικασία μεταβίβασης οχήματος δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% - δηλαδή δεν έχει εκδοθεί η νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή. Τότε μπορείς να κάνεις υποβολή «δήλωσης µη μεταβίβασης» οχήματος.

Πώς μπορείς να ακυρώσεις την μεταβίβαση αυτοκινήτου;

1. Υπόβαλλε δήλωση στην Αστυνομία

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, θα πρέπει να υποβάλεις στις αστυνομικές αρχές τη «δήλωση µη μεταβίβασης οχήματος» η οποία καταχωρείται στην Εθνική Βάση δεδομένων, με αποτέλεσμα τα οχήματα αυτά να αναζητούνται από τις αρχές. Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται μια εξασφάλιση στον αγοραστή, σε περίπτωση που η μεταβίβαση του ΙΧ δεν ολοκληρωθεί.

2. Προσκόμισε τη δήλωση μη μεταβίβασης αυτοκινήτου στην αρμόδια ΔΟΥ

Απευθύνσου στην αρμόδια ΔΟΥ και να προσκόμισε τη δήλωση που υπέβαλες στις αστυνομικές αρχές, ώστε να μπορείς βάσιμα να απαλλαγείς από τις οικονομικές υποχρεώσεις του οχήματός σου (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα κοκ).

3. Κινήσου νομικά

Συνίσταται να κινηθείς νομικά για να μπορέσεις διεκδικήσεις την ακύρωση της μεταβίβασης δια της δικαστικής οδού. Κρίνεται σκόπιμο να απευθυνθείς σε δικηγόρο, για να σε βοηθήσει με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεσαι για την ακύρωση μεταβίβασης αυτοκινήτου;

  • Αντίγραφο της άδειας του οχήματος
  • Υπεύθυνες δηλώσεις ή ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ των μερών
  • Εκτύπωση οφειλών τελών κυκλοφορίας παρελθόντων ετών
  • Δήλωση ενώπιον της αρμόδιας τροχαίας περί μη μεταβίβασης του εν λόγω οχήματος
  • Αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας
  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα

Ακύρωση διαδικασίας μεταβίβασης οχήματος. Τι είναι;

Η ακύρωση διαδικασίας μεταβίβασης οχήματος είναι η επιλογή που σου δίνει η πλατφόρμα του gov.gr όταν είσαι στη διαδικασία να μεταβιβάσεις το αυτοκίνητό σου.

Αν δηλαδή δεν έχεις λάβει ακόμη τα χρήματα, ή ο αγοραστής είναι άφαντος, μπορείς να ακυρώσεις τη διαδικασία ανά πάσα στιγμή, εφόσον δεν την έχεις ολοκληρώσει, πατώντας στο κόκκινο κουμπί “Ακύρωση διαδικασίας” (βλ. εικόνα).



Τι συμβαίνει με το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου;

Έκανες συμφωνία με τον αγοραστή του αυτοκινήτου σου, τα κανονίσατε όλα και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε με τη μεταβίβαση. Τι γίνεται με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο;

  • Όταν πουλάς το αυτοκίνητο, πρέπει να στείλεις γραπτό αίτημα στην ασφαλιστική σου εταιρεία ζητώντας την ακύρωση του ασφαλιστηρίου.
  • Από τα ασφάλιστρα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, θα κρατηθεί ένα ποσό για έναν μήνα, και το υπόλοιπο θα επιστραφεί στον τραπεζικό σου λογαριασμό!

Ο λόγος που κρατείται ο ένας μήνας είναι για να είσαι καλυμμένος: Σύμφωνα με τον νόμο, η ασφαλιστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καλύψει οποιαδήποτε ζημιά του νέου κατόχου για 30 ημέρες μετά την πώληση του οχήματος.

Αν ο νέος κάτοχος έχει ήδη ασφαλιστήριο σε άλλη εταιρεία, τότε δεν γίνεται η παρακράτηση και παίρνεις πίσω όλο το ποσό των μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων.

Σε αυτή την περίπτωση, μαζί με το αίτημα ακύρωσης και τον λογαριασμό σου, πρέπει να στείλεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του νέου κατόχου ή να δώσεις το ΑΦΜ του για να το ελέγξει η ασφαλιστική.